Ще има 3-месечен гратисен период

Потребителите трябва да бъдат информирани за срока на годност, алергените и производителя или вносителя за всички храни, дори и неопакованите и предлаганите от ресторантите.

Това предвижда нова наредба на земеделското министерство.

Ако храната се консумира в заведение за обществено хранене, данните за срок на годност и производител се дава при поискване от клиента. Ако ресторантът прави доставка за вкъщи, информацията трябва да е налична при получаването ѝ.

При продажба на неопаковани храни като кайма или сирене на буци в магазините алергените, срока на годност и производителя трябва да бъдат посочени на етикет в близост до самата храна.

Предвижда се тези нови изисквания да влязат в сила в срок от 3 месеца след публикуването на текстовете в “Държавен вестник”.

Новата наредба изисква при етикетирането на храните задължително да се посочи маркировка, която позволява идентифицирането на партидата. Тя се предхожда от буквата L освен в случаите, когато тя е ясно различима от другите означения.

В доклад от министър Десислава Танева до Министерския съвет пише, че наредбата се издава по новия закон за храните, който беше обнародван през юни. Тя отменя досегашната наредба за етикетирането и представянето на храните.