Най-добре било данъкът да се намали за всички - така щяло да се стимулира потреблението и да се съживи икономиката

Членовете на Сдружението за модерна търговия, в което влизат големите търговски вериги, са против само ДДС за доставката на храна вкъщи от заведения да бъде намалено на 9%.

Мотивът им е, че така те ще бъдат в неравноправно положение, защото при тях приготвената на топлите витрини храна ще е с 20% данък. На практика търговецът и ресторантът извършвали еднаква услуга, но щели да работят при различни данъчни условия, което нарушавало един от основните принципи на данъчното облагане - неутралност.

Въпреки че в повечето страни от ЕС потреблението на храните се облага с диференцирани ДДС ставки, от сдружението посочват, че никога не са настоявали и в България да има такава. Причината - ползите щели да са значително по-малки от негативите.

От сдружението посочват още, че диференцираните ставки в страни като България с голям дял на сивия сектор и склонност към данъчни измами създавали голям риск за приходите в бюджета. В привилегировано положение се поставяли едни стоки, услуги и бизнеси и се наказвали други.

Ако целта на предложената промяна е облекчаване на ресторантите поради значителните им загуби, причинени от коронакризата, то не считаме, че ставката на ДДС е подходящият инструмент, казват от сдружението. По-успешни били други инструменти като мярката 60/40, която можела да се допълни.

От Сдружението за модерна търговия подкрепяли запазването на единната ставка на ДДС. Можело да се обсъди нейното намаляване, а не да се прилага диференцирана за определени бизнеси. Това би довело до ръст на икономиката, от което биха спечелили всички – бизнесът, потребителите и държавата.

Търговските вериги посочват, че трябвало важни решения, засягащи бизнеса, да бъдат приемани след диалог с всички засегнати страни. .