Пазарът на храни е може би най-малко засегнатият сектор в тази година на пандемия, отбеляза в "Денят започва" по БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. И подчерта, че в началото на кризата се справихме доста по-добре от много по-развити икономики. През март и април логистиката и търговците са работили така, че не е имало никаква спекула, почти никакви негативни явления.
"В момента наблюдаваме едно свиващо се търсене, паралелно застъпено с едно свръхпредлагане, тъй като производството в Европа тази година е добро. Като цяло наблюдаваме спад на цените, особено в последните 15 дена", посочи Владимир Иванов.
Към дадения момент сме на равнището на 2019 г. Сравнено с последните 8 години имаме по-висока потребителска кошница с 4 лв., което е изцяло за сметка на основните хранителни продукти.
"По отношение на плодовете и зеленчуците тази година беше добра в селскостопанско отношение, имаме почти идентични равнища при доматите и краставиците, доста по-ниски равнища при картофи, кромид лук и събрано всичко имаме по-ниска потребителска кошница при плодовете и зеленчуците спрямо 2019 г.", съобщи Владимир Иванов.
Не така стоят нещата при основните хранителни продукти - още в края на 2019 г. започна темп на нарастване на цените - и при млечните продукти, и при ориза. Продуктът, който бележи ръст в следствие на обективен икономически проблем, е олиото - наблюдавахме поскъпване с 40%. Причината е сухото лято, лошата реколта на слънчоглед.
Хората пазаруваха повече само в края на февруари и началото на март. При втората вълна на Ковид през септември наблюдаваме намаляващо потребление, доста по-малко в сравнение с други години.