Ако искаме да получим второ и трето плащане по плана за възстановяване, не само че трябва да наваксаме с инвестициите, които не се случиха през 2022 г., защото нямаше готовност. Ръстът на капиталовите разходи по сметки за средства от ЕС за 2023 г. са над 6,5 млрд.лв., а ако те не се случват, няма да имаме и приходна част. В плана голяма част от инвестиционните проекти са подценени и ще се налага дофинансиране, защото остойностяването не е направено в пълния размер, така че да може да се постигне инвестицията.

Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова по време на изслушването в Народното събрание за финансирането на дефицита.

И в инвестициите, и в реформите не са оценени средства за самото осъществяване на реформите, защото има реформи, които изискват ресурс от национален бюджет - пример за такава реформа е измененията в Закона за биологичното разнообразие, обясни oще министърката.

В капиталовите разходи не считаме, че са надценени, те биха могли да не се случат, ако не се извършват съответните инвестиции, но това автоматично означава загуба на плащане по второто и трето плащане. При условие, че до 10 декември не постъпи първото плащане по плана за възстановяване, ще приключим с по-висок дефицит и трябва да икономисваме разходи и да запълним лимита за дълга до разрешения от закона, обясни още Велкова.