Такива изказвания са много опасни от страна на финансов министър. Съмнително е и защо го прави, това каза експертът Георги Вулджев по Нова тв.

Георги Вулджев Кадър: Нова тв
Георги Вулджев Кадър: Нова тв

Той заедно с финансистите Георги Ангелов, Владимир Сиркаров и Левон Хампарцумян коментираха доклада на финансовото министрество, който изтече в медиите в сряда. В него се говори за фалит на държавата.  Последва пресконференция на финансовия министър Росица Велкова. На нея тя каза, че предстои промяна в данъчните закони, данък свръхпечалба, намаляване на разходите.

"Няма опасност за валутния борд и валутния курс", коментира и Георги Ангелов. "Без бюджет няма как да знаем, караме месец за месец", добави той.

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

"За мен е важна тази дискусия, защото политическият популизъм избуява, но няма риск за държавата от фалит", смята Владимир Сиркаров.

Владимир Сиркаров
Владимир Сиркаров

"Този доклад ми прилича на дърварски предизборен документ, думата фалит в професионални документи не се използва, използват се други думи като несъстоятелност например. Министерството на финансите няма да ходи на избори, но хората от министерството имат връзки с други хора, които ще ходят на избори и имат предпочитания," смята финансистът Левон Хампарцумян.

Според него необоснованото вдигане на доходите помпа инфлацията. "Не е важно колко ти е пенсията, а какво ще купиш с нея", добави той. По думите му "тези субсидии, тези намалени ДДС-та очевидно трябва да се махнат".

"Тези, които не е имало основание да вземат, трябва да върнат парите", смята Георги Ангелов. Но според Хампарцумян предложението по е принцип добро, но няма държавна машина, която да го осъществи.