Марсоходът Perseverance на НАСА откри, че в някакъв момент кратерът Jezero е бил пълен с вода и един ден ще може да разкаже трагичната история на Червената планета. На 26 януари изследователи от Калифорнийския университет, работещи с космическата агенция, публикуваха свое ново изследване. От него става ясно, че първият досег на умната машинка с кратера е било през 2021 г., когато заедно с хеликоптера Ingenuity направиха откритието с помощта на радар. Благодарение на него постепенно бяха разкрити различни слоеве от утайки, свидетелстващи, че езерото е пресъхнало. 

Според учените откритието дава надежда, че когато геоложките проби се върнат на Земята, те ще намерят следи за отминал процъфтяващ древен живот на пресъхналия Марс. 

Версията засега е, че езерото е било подобно на тези на Земята, загиващи в резултат на ерозии и др.

За съжаление пробите ще бъдат транспортирани най-рано през 2033 г. Преди това до Червената планета трябва да достигне спускаемия апарат за извличане на проби на Европейската космическа агенция (ESA) – космически кораб с малка ракета, на която марсоходът ще "предаде" своите скални и почвени проби. 

След което ракетата с пробата ще се върне, за да се скачи с орбиталния апарат и ще се върне на Земята.