В Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес беше обсъдено изменение на Списъка с важни точки на газопреносната система на Ай Си Джи Би (ICGB), което е пряко свързано с възможността за доставки на природен газ от терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис, чиято търговска експлоатация започна от 1 октомври. Това налага в списъка да бъде включена нова входно-изходна точка на междусистемно свързване - Komotini-DESFA/ICGB, свързваща газопреносните инфраструктури на ICGB и ДЕСФА (DESFA) до гръцкия град Комотини.

В КЕВР днес се проведе обществено обсъждане във връзка със заявлението на Ай Си Джи Би за одобрение на допълнение към списъка с важни точки на междусистемен газопровод Гърция - България (IGB), за които да се прилагат насоките за прозрачност и публикуване на данните, посочени в Регламент (ЕО) номер 715/2009 на Европейския парламент. Промяната в списъка следва да бъде съвместно одобрена от КЕВР и от регулаторния орган за енергия, отпадъци и води на Гърция - РОЕОВ.

В днешното обществено обсъждане участваха представители на вносителите на заявлението - Ай Си Джи Би, които се съгласиха с изводите и констатациите в доклада на работната група на КЕВР, пише БТА.

Решението за одобряване на актуализирания списък с важни точки от газопреносната система на Ай Си Джи Би ще бъде взето на заседание на регулатора на 7 ноември.