Китай наложи мита върху вноса на бренди от страните от ЕС, като според Франция това е ответна мярка за неотдавнашните големи мита, които Съюзът обяви върху китайските електромобили. За това съобщи Би Би Си.

Европейската комисия заяви, че ще оспори данъка на Китай в Световната търговска организация (СТО), като го нарече злоупотреба с мерките за търговска защита.

Китай обаче отговори, че този ход има за цел да защити местните му производители.

Френските производители на бренди се притеснявсат, че митата, които ще засегнат най-известните марки алкохол, ще бъдат „катастрофални за индустрията".

На Франция се падат 99% от износа на бренди за Китай.

Акциите на компаниите за производство на бренди се сринаха след китайското изявление. Тези на германските производители на автомобили, които също могат да бъдат засегнати от ответни мерки от страна на Китай, също се понижиха.

Китай обяви новите ограничения за европейското бренди само няколко дни след като страните от ЕС одобриха високи мита за произведените в Китай електромобили.

Китайското министерство на търговията заяви, че вносът на бренди заплашва да нанесе „значителни щети" на собствените му производители. Вносителите ще трябва да плащат „гаранционни депозити" за европейското бренди.

Френският министър на търговията Софи Примас заяви, че данъкът върху алкохола „изглежда е ответна мярка" след решението на Европейския съюз да повиши митата върху китайските електрически автомобили, пише bTV.

Тя заяви още, че подобна ответна мярка би била „неприемлива" и „напълно противоречаща" на правилата на международната търговия, като добави, че Франция ще работи с Европейския съюз за предприемане на действия в СТО.