• Комисията срещу корупцията проверила подуправителя на БНБ по сигнал на депутат от "Възраждане"
  • Законът и фактите се тълкуват превратно, отвърна той
  • От ПП видяха "отстрел" на потенциални служебни премиери

Заради 4-месечно закъснение, с което уведомява колегите си в управителния съвет на БНБ, че има участия в търговски дружества и фондации, подуправителят на централната банка и шеф на управление “Емисионно” Андрей Гюров бе временно отстранен от поста.

Решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) може да се обжалва пред Върховния административен съд, което Гюров смята да направи.

Съобщение, че подуправителят

излиза в неплатен отпуск,

след като антикорупционната комисия е установила несъвместимост за заеманата длъжност, се появи на сайта на БНБ в четвъртък сутринта.

Часове по-късно комисията публикува и самото решение. Според него основната вина на Гюров е, че е закъснял да уведоми писмено колегите си за свои участия в търговски дружества. Не е излязъл веднага като съдружник от дружество с ограничена отговорност и не е поискал от БНБ разрешение да участва в управителните органи на две фондации. Имената на всички сдружения в решението на КПК са заличени.

Според Търговския регистър обаче Гюров е все още член на Съвета на директорите на “Дружество за касови услуги” АД с мандат до 15 юни 2025 г. и не е видно да е искал освобождаване.

Бил е съдружник в “Йонтех инженеринг” ООД, но преди повече от 10 години. Както и в управата на сдружението “Голф-клуб Благоевград”, откъдето е излязъл през януари 2024 г.

За третото дружество, в което е - неправителствената организация “Балкански Паница - институт за научни изследвания”, няма проблем, защото в неговата управа влиза като представител на БНБ.

Гюров бе шеф на парламентарната група на “Промяната”, когато спечелиха изборите за 47-ия парламент и бе излъчено правителството на четворната коалиция начело с Кирил Петков. Тогава ПП го издигна за управител на централната банка, но срещу него ИТН извади Любомир Каримански и настана раздорът между Слави Трифонов и “Промяната”.

Стана подуправител през юли миналата година, когато ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за преизбиранетко на Димитър Радев за гуверньор, а заместници да му станат Гюров и депутатът от ДПС Петър Чобанов.

Според решението на КПК Андрей

Гюров е уведомил писмено колегите си от управителния съвет на БНБ, че има участия в сдружения

с нестопанска цел. И е посочил, че след датата на избора му в тях не е извършвал никаква дейност. Но е направил това с 4-месечно закъснение, когато вече е започнал да напуска дружествата.

При встъпването си в длъжност пък е подал декларация за имуществено състояние и в нея е посочил, че притежава 2% от капитала на търговско дружество на стойност 117 хил. лв. В решението на КПК обаче не се посочва за кое от двете търговски дружества става дума. При заличаването на имена на фирмите комисията дори е заличила длъжността на Гюров в БНБ, макар публично да е известно, че е подуправител и шеф на управление “Емисионно”, т.е.

отговаря за валутния борд и за около 66 млрд. лева валутен резерв

на страната.

Проверката е започнала по сигнал, чийто подател също е заличен. В парламента обаче депутатът от “Възраждане” Димо Дренчев сам обяви, че го е подал той. В него твърди, че освен всичко останало Гюров продължава да е в ръководството на ПП-ДБ. Всъщност в публичното пространство подобна информация се появи миналата есен, но тогава шефът на борда обясни, че е

напуснал партията още в деня на избирането си

за подуправител.

Точно по този пункт КПК решава, че Гюров не е в ситуация на несъвместимост - поискал е от ръководството на партията незабавното си заличаване от ръководния пост. А според устава на ПП-ДБ това поражда незабавно действие, т.е. не се чака съдът да потвърди промяната.

Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая. Убеден съм, че решението е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти, посочи Гюров.

Той заяви още, че Законът за БНБ

не забранява на подуправителите участие в сдружения

и ООД-та

Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той не забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност. Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната, пише още в позицията си Гюров.

И е категоричен, че ще защитава правата си “по предвидения законов ред”, като в същото време съдейства на Управителния съвет на БНБ, обяви още той.

“Отстрел” на потенциални служебни премиери пък видя лидерът на ПП Кирил Петков. И обвини за това лидера на ДПС Делян Пеевски - целел се в хора, които са извън контрола му. След промените в конституцията служебен премиер може да се избира от кратък списък, в който са шефът на парламента, ръководителите на БНБ, на Сметната палата и омбудсманът.

“ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват”, написа Петков във фейсбук. И се зарече: “Още утре вкарваме правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия. Тъкмо ще разберем кое им е по-важно: парите по ПВУ за българските бизнеси и граждани, или да запазят контрола над тези бухалки.”

След разделянето на КПКОНПИ на две новата антикорупционна комисия още не е формирана, а това е сред условията за траншовете по плана за възстановяване. Преди да се разглобят, ПП-ДБ и ГЕРБ се скараха и за тях. А законът за новата комисия по отнемане на имущество още дори не е внесен.