Бизнесът ще получава компенсации за високите цени на тока до края на годината, а прагът е намален от 200 лева на мегаватчас на 180, за да може помощта да бъде по-съществена.

Това решиха депутатите от енергийната комисия в четвъртък, на която беше приет проект на решение за компенсациите, по които сложиха подписите си всички партии.

На нея бяха изслушани представители на български работодателски организации, енергийният министър Владимир Малинов и председателят на фонд "Сигурност на електроенергийната система" Диан Червенкондев.

Той увери, че фондът има възможност да компенсира програмата, която според техни изчисления ще бъде на стойност между 200 и 230 млн. лева. Червенкондев даде разчет, че от 1 юли във фонда се очакват приходи от 160 млн. лева, за компенсациите могат да послужат и налични вече 471 млн. лева.

Малинов допълни, че от още идната сряда кабинетът ще гласува помощта за бизнеса. По думите му увеличаването на цените тока се дължи изцяло на външни фактори, независими от българската енергетика. Той изтъкна три фактора - високите температури, увеличеното търсене и износ на ток за Украйна, както и разликите в пазарите в Централна и Западна Европа. И прогнозира, че през зимния период търсенето на украинския пазар ще се увеличи многократно.

До края на юни тази година компенсации се даваха при праг над 200 лева за мегаватчас, но парите са даваха само на болници, училища, детсик градини, читалище и храмове. За фирмите помощ нямаше.

От седмица бизнесът настоява за помощ - по думите на председателят на АИКБ Васил Велев са нужни спешни мерки, така че голяма част от предприятията да не се налага да спират работа от 1 август. И обори твърденията, че компенсациите помпали инфлацията. Според парите трябвало да се дават бързо и лесно.

"Помощта не е на калпак, а на мегаватчас", добави Велев. Той посочи, че към днешна дата цената на тока на борсата е близо 300 лева за мегаватчас. 180 лева е една добра граница, при която да бъдат компенсирани производителите, смята Велев.

Председателят на БСК Добри Митрев бе категоричен, че няма програма за компенсиране, българската икономика ще се срине. "Държавният интерес е да запазим индустрията. Ние не искаме по-ниски цени, а да работим нормално и да правим държавата по-добра", каза Митрев и призова правителството и депутатите да застанат зад идеята да бъдем стабилна държава.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов подчерта, че браншът още не се е възстановил от ковидкризата и дори 10% увеличение на цените на тока е пагубно. И допълни, че заведенията масово работят вечер и през нощта. Тогава били и най-високите котировки на свободни пазар. Миналата седмица хотели и ресторанти в отворено писмо поискаха компенсации заради високите цени на тока и чувствителното положение на бранша.

Преди гласуването парламента правителството пък удължи до края на годината механизмът, с който се изземват т.нар. свръхпечалби на енергийните компании.