Като спирате за 17 минути, мозъкът ви минава в пасивен режим, при който подрежда факти и вижда смисъл

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Седмица-две отпуска, няколко почивни дни по празници и пак се качвате на въртележката. Толкова много работа имате и толкова съвестно си я вършите, че нямате и свободна минути през всичките 8 часа всеки ден. А понякога ви се събират 10 или 12 часа. Даже в обедна почивка не излизате, все нещо спешно за правене имате.

Това е голяма грешка, с която вредите на продуктивността и на професионалния си успех.

Почивките, които официално прекъсват работното време, не са дадени случайно. Ако не бяха необходими за ефективността на служителите, шефовете щяха да ги забранят. То е ясно, че
само робот може да се труди неуморно
8 часа. Така че сами се саботирате, като не спирате поне за регламентирания отдих.

Но освен него трябва да се отдавате на малко безделие и в работното време. Специалистите по кариерно развитие смятат, че именно по този начин ще сте много по-успешни.

Само на пръв поглед безделието е обратното на продуктивността. Дори да работите на поточна линия, прекъсванията са ви нужни, за да се освежите, да можете отново да внимавате и да произвеждате качествено. А в повечето процеси днес се изисква не просто концентрация за автоматизирано извършване на задачите, трябва и креативност. Тъкмо тя най-много страда, като не спирате периодично, за да може умът ви да се порее, както казват експертите.

Джош Дейвис, автор на книгата "Два удивителни часа", сравнява умствената работа с лицеви опори. Искате да направите 10 000 лицеви опори. Най-продуктивно би било да ги направите наведнъж, без прекъсване. Но е невъзможно. Ако ги разделите на малки серии в продължение на няколко седмици и месеци, тогава е реалистично да успеете да ги докарате до 10 000. "В това отношение мозъкът много прилича на мускул - пише Дейвис. - Поставени в грешните условия на непрестанна работа, можем да постигнем малко. Но щом създадем правилните условия, почти всичко ще бъде по силите ни."

Повечето хора обаче мислят за мозъка си като за компютър, който може да работи без прекъсване поне 8 часа на ден все ефективно. Не се надценявайте и не забравяйте, че вашата концентрация и продуктивно време не са неограничени. Ако тялото ви казва "Искам почивка", дайте му я. После то ще ви се отблагодари, като работи по-добре.

Проблемът е, че много служители не осъзнават това. Не спират, преуморяват се, стават още по-малко ефективни, налага им се още да работят. В тази въртележка си докарват болести. Макар че са им известни маса статистически медицински факти как се отразява това на здравето, не взимат никакви мерки, понеже си казват "Ами не мога нищо да направя, толкова много задачи имам".

Ако сте от тях, може би в ползата от малко безделие ще ви убедят изследвания, които доказват, че повечето хора могат да работят наистина ефективно в продължение само на 1 час. После кратка почивка ви помага да останете концентрирани и да продължите да изпълнявате задачите си на високо ниво. Ако не прекъснете, влошавате производителността. Получава се "залудо работи, залудо не стой".

Всъщност тези моменти на безделие не са точно безделие. Когато спрете за 10-15 минути и не правите нищо, мозъкът ви не се изключва. Активира се негова част, която специалистите наричат мрежа за пасивен режим на работа. Тя играе важна роля в консолидирането на паметта.

Вероятно ви се е случвало вечер, след като си починете, изведнъж да се сетите за нещо, което сте забравили, залисани в непосредствените си задачи. Или пък да ви проблесне как да решите проблем, който ви се е струвал безнадеждно труден, когато сте мислили съсредоточено по него. Случва се, защото мозъкът ви в пасивния си режим на работа е подредил факти, видял е връзки, предвидил е последствия.

Тъкмо привидното безделие - т.е. пасивният режим на мозъчна работа, помага за нови идеи. Зоната на креативността се активира, когато правите асоциации между привидно несвързани елементи, обясняват експертите.

Прозрението не идва случайно, примери са велики учени. Не е легенда, че докато си взимал вана, Архимед извикал "Еврика" - открил, че всяко тяло, потопено в течност, олеква толкова, колкото изтласканата от него течност. Изключвайки от работа, той осъзнал физичен закон. А пък Исак Нютон сам разказва как е открил закона за гравитацията - докато безгрижно пиел чай, седнал под ябълково дърво. Гледал една ябълка да пада и "сякаш самата гравитация дошла в главата му" - по собствените му думи. (От тях тръгва митът, че ябълката паднала на главата му, но такова нещо той не споменава да се е случило.)

Ако цял ден само работите и не си давате време да осмисляте нещата, вие просто реагирате и действате,
обричате се на неадаптивно поведение.

То няма да ви доведе до успех, каквито и задачи да изпълнявате. Затова си позволявайте моменти на безделие, а ако тази дума ви смущава, наричайте ги "пасивен режим на умствена работа", нужен за консолидация на паметта.

Изследвания показват, че не е необходимо дълго да бездействате, за да презаредите. Според експериментите на Боб Позен, автор на книгата "Екстремна продуктивност", повечето хора, след като работят час и половина и после си починат 15 минути, помагат на мозъка да консолидира информацията.

Според проучване, направено със софтуер за проследяване на времето и производителността, най-ефективни са 52 минути работа и после 17 минути почивка.

Индивидуално е колко време е нужно, но свикнете да спирате поне за 10-ина минути и ще усетите колко добре се отразяват на продуктивността ви, уверяват експертите.
--- Изследване: Който редовно взима отпуска, по-често го повишават

Американско проучване, направено сред повече от 5000 служители, установява, че не трябва да подценявате почивните дни, които ви се полагат по закон. Хората, които използват по-малко от 10 дни отпуска през годината, по-рядко получават повишение в сравнение със онези, които си взимат повече дни.

Това изследване не се занимава с разпределението на полагащата се платена годишна отпуска, но според други, ако имате право на 20 работни дни, е разумно да ги разделите на четири транша - един голям и по-малки, които по възможност да слеете с празници, падащи се през седмицата.

Големият транш са поне две работни седмици лятна отпуска, т.е. 16 календарни дни с уикенда преди началото й. Според проучванията за свалянето на стреса са нужни 8-11 дни. Здравословното и психическото състояние започват плавно да се подобряват след началото на почивката и кулминацията настъпва на осмия ден. Това се случва, ако сте на спокойно място. Ако посещавате претъпкани с туристи забележителности, е необходимо повече време, за да разпуснете.

Учените имат съвсем практичен съвет как да организирате 16-те дни, през които няма да работите, за да си отдъхнете максимално добре. Оставете съботата за довършване на домашни задачи и спокойна подготовка на пътуването. В неделя пътувайте. В следващите 11 дни се отпуснете. Предвидете един ден за връщане и още поне два, в които ще се отпуснете вкъщи, ще се видите с роднини и приятели, нещо ще оправите.

Така ще се върнете плавно към нормалния си ритъм на живот и на работа. Ако слезете директно от колата или самолета и се гмурнете в служебните задачи, рискувате да ви сполети т.нар. следотпускарски синдром - разсеяност, непродуктивност и раздразнителност заради липсата на адаптация от ваканционно към делово темпо.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Топ 10 на неприятните колеги

Трикове умно да искате увеличение на заплатата

Твърдата истина за 9 меки умения, които гарантират успех

Най-важната ви задача за професионален успех - управление на репутацията

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която бойкотира успеха

6 стъпки да извлечете добавена стойност от всяка критика и да си гарантирате успех

Научен факт: Щастието ви в работата е предшественик на успеха ви

Грешното социално сравнение бойкотира успеха

Как си дружите със заплатата

Промяната продължава, но защо невинаги побеждава

Печелите повече успехи, като работите "на доверие"

Кръгът на влияние определя успеха. Три практически стъпки да сте във верния