Политиците в Германия отново търсят начин да подкрепят сриналия се автомобилен бизнес в страната, след като спряха бонусите в края на миналата година. Последното предложение на партията SPD, която е член на управляващата коалиция, е финансово да насърчи собствениците на стари автомобили да преминат към електрически. За целта клиентите на нова кола на ток ще получават 6000 евро, ако върнат за рециклиране стария си автомобил с двигател с вътрешно горене. Ако решат да закупят употребявано електрическо возило, бонусът ще възлиза на 3000 евро, според предложението на SPD.

Това не е първият път, когато Германия се опитва да реши кризата в собствената си автомобилна индустрия с подобни мерки. По време на икономическата криза през 2009 г. правителството въведе бонус за закупуване на нова кола, но тогава бяха разгледани всички опции за задвижване. Всеки, който изхвърли стар автомобил и купи нов, получаваше екологичен бонус от 2500 евро. Тази мярка, която струваше на държавата 5 милиарда евро, се оказа пълен хит, тъй като продажбите на коли отбелязаха огромен ръст.

Германската партия SPD се надява, че новата идея ще задейства прехода на Германия от двигатели с вътрешно горене към по-чисти електрически автомобили и ще подкрепи усилията за постигане на климатичните цели. Противниците на предложението, включително Германската асоциация на енергийната и водната индустрия (BDEW), твърдят, че SPD се насочва към грешния проблем и призовават правителството да даде приоритет на разширяването на инфраструктурата за зареждане. Асоциацията твърди, че без значително увеличаване на броя на зарядните станции приемането на електромобили ще бъде бавно, независимо от финансовите стимули. Според тях основният проблем на електрическите автомобили не е цената, а проблемът с обхвата на автомобила, тоест възможностите за зареждане.