Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Този едва го понасяте. Обича да се хвали без свян и без мярка. Превъзнася качествата си, преувеличава успехите си, често толкова много, че направо послъгва. Но той ви е колега и непрекъснато се налага да работите заедно. А като си свършите работата, вече направо ви идва да го убиете - той безкрайно хиперболизира своите заслуги, с което на практика подценява вашите.

Колегата ви несъмнено е от токсичните, но имате да се справяте с два проблема, доста различни един от друг.

По-важният е, че трябва да се научите как вашият принос никога да не остава незабелязан за шефа и за останалите в екипа, независимо дали сте изпълнили обща задача със самохвалко или с нормален колега. Колкото и да е нормален, не бива да чакате той да ви изтъква. Трябва да усвоите изкуството умно да се саморекламирате. Не е неприлично, щом не лъжете. (Как не се фукате, а информирате за потенциала си и постигате успех)

Това изкуството ще ви помогне и веднага да поставите на място онзи, които се самоизтъква и краде успеха ви.

Вторият проблем е с фукльото, когото сте принудени да понасяте в уж безобидните му хвалби. Безобидни, защото с тях не подценява открито вас, а иска да изтъкне себе си - колко е умен, хубав, способен, успешен, какви връзки има и т.н. Отношението му не е враждебно, той си е надувко, който си се хвали, за да вдига самочувствието си. Това поведение също е достатъчно дразнещо, но се срещат много такива хора.

Има сравнително лесен начин да се справите. Първо трябва да промените отношението си към колегата. Иначе казано, да не се оставяте яд да ви обхване заради фукането му.

От него зависи какво прави. Но от вас зависи как приемате поведението му. Гледайте на хвалбите му с хумор и те няма да ви засягат, предизвиквайки негативни чувства. Когато гледате на тях с възмущение: "Как може човек да е толкова безсрамен, толкова самозабравен, толкова самовлюбен" и т.н., разваляте настроението си, меко казано.

Има и още един тънък момент, заради който си заслужава да промените отношението си.

Без съмнение колегата ви е надувко. Но това ваше мнение за него определя начина, по който интерпретирате всеки детайл от поведението му, всяка случка. Тук се крие риск някой път да сгрешите, като решите, че той празнодумства, пак се хвали, и нещо да подцените. Примерно твърдение, което има значение за общата ви работа, или пък за неговите шансове да се издигне в йерархията.

Затова престанете автоматично да възприемате всичко у него в по-негативна светлина, отколкото заслужава. Винаги се фокусирайте върху ситуацията, а не върху човека и се опитвайте да я оценявате обективно.

След като промените отношението си и не се ядосвате, можете да преминете към следващата стъпка.

У всеки самохвалко има огромно желание да се представи за нещо повече, отколкото е. Само че той има една съществена разлика от нарцисиста - по-неприятния тип. Фукльото държи публиката
поне да се прави, че му вярва, и да му се възхищава. За нарцисиста мнението на другите няма значение, защото той ги третира като по-долни от него.

Та използвайте това, че самохвалкото иска да получава от вас отклик и му го откажете. Слушайте го любезно, но кратко. Възпитано, но твърдо го пресичайте и минавайте на делови въпроси.

На него не му е необходим такъв неблагодарен слушател, ще си потърси някой друг, който го аплодира. Или пък поне дава вид, че му вярва, а не го пришпорва да спре с фукните.

------ Дали са безобидни фукните му

Всички хора се дразнят от самохвалковците, но едновременно изпитват още някакво чувство. Някои тайно им се подиграват, други гледат снизходително на недостатъка им, трети ги съжаляват, защото смятат, че това поведение прикрива комплекси за малоценност (Техники да понасяте колега комплексар).

Най-често оценяват самохвалството като неприятно, но безобидно, ако фукльото не се опитва пряко да ги засегне. Даже от добро възпитание са готови да го изтърпят дълго, усмихвайки се любезно или възклицавайки "Колко хубаво! Браво на теб", с което му доставят удоволствие и го насърчават да продължава. Човекът е тщестлавен, тщеславието е грях, но както се казва в библията: който се смята за безгрешен, нека пръв хвърли камък.

Според психолозите това е неразбиране и причината е, че несъзнателно се притеснявате да не проявите т.нар. асиметрия между действащия и наблюдаващия. Т.е. да не би да обвинявате колегата си за нещо, което на самите вас не ви е чуждо - сиреч да се похвалите.

Всеки човек иска да получава одобрение от другите, те да го оценят, да му направят комплименти. Затова обича да се похвали, когато смята, че има с какво. Пред по-близки или по-далечни хора, пред по-малка или по-голяма група, на живо или в социалните мрежи.

Фукльото обаче има нужда от много повече и тъкмо това го прави фукльо. Той винаги се хвали не просто за да получи одобрение, а за да демонстрира превъзходство и да повдигне самочувствието си.

Именно с тази цел не се задоволява да съобщава факти за себе си и за постиженията си, а ги повтаря по много пъти, преувеличава, украсява, лъже.

Той не казва "Постигнах успех, радвам се. Споделям, похвалете ме, за да се зарадвам още повече", както прави (почти) всеки човек. Самохвалкото казва "Постигнах успех, превъзхождам ви, признайте ми го". Именно това е дразнещото и затова хората мразят фукльовците.

В този смисъл самохвалството е вид пасивно-агресивно поведение също като язвителността или снизходителността например, тълкуват психолозите.

При такова поведение не проявявайте излишна търпимост и нямайте скрупули да пресечете възможно най-бързо фукащия се колега. Не сте длъжни да бъдете "цивилизовани" и да търпите някого, който иска да ви демонстрира превъзходството си, че и очаква да му ръкопляскате. Така угаждате на високомерието му и той ви взима за жертва, пред която може да си надува на воля и да извлича удоволствие.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Защо непременно да отдалечите колеги, които ви заразяват със стрес

Диагноза: Професионална анхедония. Симптоми и конкретни стъпки да се измъкнете

Без кураж няма слава или как да постигате успех с 10-процентното правило

Когато шефът има предубеждение към вас - конкретни стъпки да го обезсилите

Свещените крави в службата и как да ги почитате, за да напредвате в кариерата

На интервю за работа не се хвалете с постижения. Обезсилвайте опасения

5 признака за излишна драма в екипа, която яде продуктивност, нерви и успех

Елегантно напускане винаги е по-далновидно от шумно затръшване на вратата

Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

12 знака, че сте обречени на успех

Твърде умни за висок пост? Често се случва