България е първа през 2023 г. от страните в ЕС, в които изложените на риск от бедност като тийнейджъри са израснали в домакинства, чието финансово състояние е било лошо. Това съобщава днес на сайта си европейската статистическа служба Евростат.

През 2023 г. 20 на сто от анкетираните жители на страни от Европейския съюз в активна трудова възраст (между 25 и 59 години) в ЕС, които са били изложени на риск от бедност, са посочили, че когато са били тийнейджъри (около 14-годишна възраст) са израснали в домакинства, чието финансово състояние е било лошо. 

По-малка част от анкетираните (12,4 на сто), изложени на риск от бедност, са посочили, че в тийнейджърските си години са израснали в домакинства, които са били с добро финансово състояние. 

Тези данни показват, че социално-икономическото и финансово положение на даден жител на страна от ЕС през тийнейджърските му години може да повлияе на стандарта му на живот в зряла възраст, посочва Евростат.

България е била на първо място през 2023 г. сред страните от ЕС, в които изложените на риск от бедност участници в допитването са посочили, че като тийнейджъри (около 14-годишна възраст) са израснали в домакинства, чието финансово състояние е било лошо. Това са съобщили 48,1 на сто от анкетираните.

Значително по-чалко (14,1 на сто) от анкетираните са посочили, че в тийнейджърските си години са израснали в домакинство, което е било с добро финансово състояние, отбелязва Евростат. На второ място през 2023 г. е била Румъния (42.1 на сто изложени на риск, израснали в бедно домакинство), а на трето Италия (34 на сто и 14.4 на сто)

На другия полюс е Дания. В тази страна от Евросъюза само 8,5 на сто от участниците в социологическото проучване са посочили, че като тийнейджъри (около 14-годишна възраст) са израснали в домакинства, чието финансово състояние е било лошо.

 

 

Графика: Евростат
Графика: Евростат