Косовският премиер Рамуш Харадинай остро критикува албанския си колега Еди Рама заради високите пътни такси на автомагистралата, свързваща Албания с Косово, съобщи агенция Макфакс.

Косовските бизнесмени и бизнесмените в Албания са силно ощетени от високите тол такси, каза Харадинай за албанската теревизия Топ ченъл. Той добави, че при такива обстоятелства косовските бизнесмени ще изберат пристанището в Солун вместо това в Дуръс, предаде БТА.

Албанският премиер Еди Рама каза снощи за ТВ Клан, че решението за пътните такси ще се пприлага докато не се намери общо решение с местното население в Кукъс, но не обясни възможно ли е тол таксите да бъдат намалени, за което се обявяват и част от депутатите от управляващата Социалистическа партия.

Опозицията в Албания продължава протестите си във вторник, като отново ще блокира главните пътища в страната. Тя подкрепя исканията на протестиращите срещу въвеждането на пътни такси на автомагистрала Тирана-Кукъс-Морина, която свързва Албания и Косово.

Миналата седмица демонстранти в Албания подпалиха пункта за събиране на таксите и влязоха в сблъсък с полицията по време на протест срещу високите такси за магистралата.

Сто и десет километровата автомагистрала Тирана - Кукъс - граничен пункт Морина /на границата с Косово/, наричана Пътя на нацията, се използва активно както от транспортни фирми, така и от множество туристи от Косово. Нововъведените такси варират от 2,5 до 22,5 евро.

Магистралата бе дадена на концесия за 30 години на международен консорциум, който се задължи да поддържа пътя и да събира таксите.