Свалят от 200 хил. на 20 хил.лв. обезпечението за малките бензиностанции

3,7 млрд. лв., или с 2% над планираното, е събрала за бюджета от януари досега Агенция “Митници”.

Това отчете пред парламентарната комисия за контрол над контрабандата и сивата икономика шефът на митниците Георги Костов. Приходите от акцизи са 1,9 млрд. лв - с 4,5% повече на годишна база. Ръстът при приходите от ДДС е 3,5%, а от мита - 29,5%. Костов увери, че митническата система, за която имаше сигнали за пробиви, работи нормално след новите мерки за сигурност.

19,2 млрд. лв. е събрала за 2017 г. НАП, отчете шефката на приходната агенция Галя Димитрова. За последните 3 г. НАП е събрала с 5 млрд. лв. повече от предвиденото, отчете още Димитрова. И пресметна, че при 18% ръст на БВП за този период приходите са с 33% повече. Само 53-ма от освободените над 326 служители на закритото звено “Оперативен контрол” не са преназначени, каза Димитрова. 550-те компании, които бяха декларирали 13 млрд. лв. касови наличности, са минали през проверки, а за 5 млрд. лв. е събран дължимият данък, каза тя.

Приходите от акцизи се очаква да се увеличат с приемането на новия закон за горивата, който е внесен в парламента за второ четене. Според текстовете режимът за малките бензиностанции и газостанциите е променен, а гаранциите са намалени от 200 хил. на 20 хил. лв. Въвежда се обаче забрана автобусите да се зареждат от подвижни бензиностанции, а пълненето на газ да се извършва извън данъчните складове.