Ще се обучават в над 100 университета

Над 600 български първокурсници, приети да учат от тази есен във Великобритания, получиха вчера ценни указания и пакети с документи за регистрация, настаняване и кредитиране на образованието си на Острова. Учебната година там се открива между 15 септември и 7 октомври, докогато първокурсниците трябва да са свършили основни технически неща, за да започнат обучението си.

Срещата за ориентация се организира от международния проект “Световно образование” , с който традиционно пътуват над 50% от студентите ни в Обединеното кралство. Тя дава възможност бъдещите колеги от един университет да се запознаят още преди да отпътуват от България.

Българи ще се обучават в над 100 британски университета, като най-предпочитаният е Ковънтри (Coventry University), закъдето всяка година отпътуват над 80 българи. Запазва се тенденцията за предпочитания към университети като “Гринуич”, “Уестминстър” (University of Westminster) и разположения на брега на океана и предпочитан от българи “Портсмут” (University of Portsmouth).

Най-търсената специалност от българите във Великобритания е компютърни науки, следвана от бизнес и икономика, изкуства, дизайн, инженерни специалности, медии и архитектура. Повишава се интересът към дигиталните медии и маркетинг. Сред интересните, но нетрадиционни специалности са спортен мениджмънт, глобална сигурност и

борба с

тероризма,

филмови и

тв специални

ефекти,

зоология, автомобилостроене.

Очакванията са тази година общият брой първокурсници от България да е около 1200, съобщават от “Интеграл”.

Поради засиления интерес към елитните Oксфорд и Кеймбридж, за които срокът за записване е кратък - до 15 октомври 2018 г. за следващата академична година, по проект “Световно образование” се организира нов

специализиран

Oxbridge курс, чиято цел е да запознае кандидатите със спецификата на обучението тук и да им помогне да преценят реално силите си за прием. Курсистите се запознати с разликите между специалностите в двата университета, изискванията, сроковете и възможностите за прием.

Курсът предоставя полезна информация и за подготовката на документите и личния календар на кандидата за успешен прием. (24часа)