"Поголовен е недостигът на работна ръка в сферата на селското стопансво. В момента работят пенсионери и няма с кого да ги подменим. За мое голямо съаление всичките тези лъскави машини, с които работим и които са купувани с кредити от банки и ще изплащаме още дълги години, в момента няма кой да ги управлява. Въвеждаме нови технологии, въвеждаме всичко последно, което има на световния пазар. Имаме стопнаства, които са много по-напреднали от тези в Западна Европа. Но всичко това трябва да се управлява от хора. Стигнахме до там, че в момента у нас се закриват животновъдни ферми заради липсата на работна ръка. Има такива случаи навсякъде - във Велико Търново, в плевенско..." Това каза при откриването на Седмата национална среща на земеделските производители председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов.

Върбанов подчерта, че според членовете на Асоциацията една от основните грешки за липсата на кадри, е прехвърлянето на специализираните училища от Министерството на земеделието под шапката на общините. В повечето такива случаи върпросните училища са били затваряни след година. "Това беше ковачницата на кадри. В момента ние сами си решаваме проблемите. Няма млади хора. Това е един огромен проблем и с годините той се задълбочава. Не става въпрос, че хората не искат да работят, малко хора излизат на пазара. А заради тромавите административни процедури, не можем да привлечем работна ръка от чужбина. Социалното министерство трябва да предприеме действия да се облекчи процедурата, защото докато хората се занимават с преодоляването на административни перипети, отиват да работят в Гърция, Кипър или Испания", допълни Върбанов.

Форумът е посветен на националните приоритети в сектора в контекста на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. Тук се срещат хората от реалния бизнес и представителите на държавната власт, за да дебатират проблемите и да се търсят най-добрите решения. "Още веднъж ще обсъдим ситуацията, в която се намираме. На какъв етап сме чисто процедурно и какви са основните позиции, които ще продължим да отостяваме. Различни са становищата по поземлените отношения, надяваме се да се удължи срока и да се приеме нашето предложение за формирането на работна група от експерти и администрация, за да се разработи действащ Закон. Принципно подкрепяме идеята всички закони, касаещи поземлените отношения, да са събрани на едно място. На няколко работни срещи, когато си комуникираме с администрацията, казват – да, вие сте прави. Накрая обаче проектът излиза във вида, в който те са си решили. В последния вариант успяхме да променим някои неща. Други текстове обаче нарушават баланса между интересите на собствениците на земя и ползвателите. Няма да влизам в детайли, но има заложени текстове за администриране на процеса на преговори между собственик и ползвател на земята. Защо е необходимо някой да администрира преговорите между нас? Хем говорим за пазарна икономика, хем сме свидетели на потенциална нова държавна намеса. Предложили сме удължаване с минимум 3 месеца на срока за обществено обсъждане и създаване на работна група, в която всяка неправителствена организация да представи позицията си", допълни Върбанов.

Друга основна тема, която предстои да бъде разисквана на форума е превенция и опазване на животните. През изминалата година имаше няколко огнища на различни заболявания по животните. Фрмерите преживяха огромни загуби. Бяха унищожени животни за милиони. Затова според експертите, трябва да се набележат превантивни мерки.