Разстоянието между масите в заведенията няма да е

2,5 м, а по 1,5 по настояване на ресторантьорския бизнес

Футболното първенство у нас ще се разрешава по модела на държавите, където този спорт е по-развит

"Разговори между отговорни политически формации не трябва да се превръщат в състезание кой да се превръща в любимец на гражданите. Проведохме сериозни разговори за българския туризъм. Причината да нямаме произведено решение е кога, как и какъв летен сезон ще имаме", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинга за резултатите от проведения Коалиционен съвет в Министерския съвет.

"Темата не е дали да се оказва подкрепа за сектора, а как", каза още той. "Имаме консенсус по мерките, които са предприети до момента. Разбира се, дискусиите и разговорите продължават. Летен сезон ще имаме, затова ще поработим следващите дни", каза Дончев във връзка със ситуацията в сферата на туризма.

В него участват и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и народният представител Валери Симеонов.

Знаете, че двете партии от "Обединени патриоти" миналата и тази седмица внесоха различни предложения свързани с туризма. Още от първия ден на пандемията говорим за това, че тя един ден ще свърши и не е без значение как ще излезем чисто икономически от нея, защото и преди и сега прогнозите показват, че има удар върху икономиката. Икономическата криза ще има влияние не само върху доходите на хората, а и върху демографията, защото тези българи, които не могат да си намерят работа ще се качат на първия самолет за чужбина и ще се окаже, че след 2 години ще имаме проблем с работната ръка, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той обясни, че някои от предложенията на НФСБ и ВМРО били приети, но за други тепърва предстояло да се обсъжда. Даде пример с ваучерите, които двете партии предлагат, за туризъм по морето - предложението се харесвало, но финансовият министър Владислав Горанов настоял добре да се обмисли какъв да е размерът им и кои хора да имат право да ги получават.

    Използването на ваучери за почивка ще се прилага. Трябва да се изясни конкретиката - на кого ще се дават, в какви срокове и тн., увери и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Разбрали сме се те да бъдат предоставяни на хора, които нямат никакви задължения към държавния бюджет. Не е ясно обаче от кога ще бъдат предоставяни, продължи Симеонов. Изрази надежда, че курортите ще бъдат отворени от 1 юли, а дори и нещата да се развият неблагоприятно и началото на туристическия сезон станело през август, то правителството щяло да остане в готовност да раздаде ваучерите. Вероятно такива ще има и за учениците- за зелени училища, културни екскурзии и тн.

Решихме да направим крачка или жест в посока на ниско бюджетния туризъм като микро фирми, семейни обекти - семейни хотели, апартаменти и тн. То ще е насочено по-скоро към обектите, които са извън населените места, каза още той.

Категорично плажните принадлежности ще бъдат безплатни - чадъри, шезлонги и масички. това ще бъде компенсирано от държавата през съответните договори за концесия или наем. По искане на ресторантьорския бизнес решихме да се измени и заповедта на здравния министър - разстоянието между масите  бъде 1,5 м., а не 2,5,защото става нерентабилно за собственици. Направили сме консултациите и сме обсъдили възможността служителите там да работят с шлемове и маски, заяви Симеонов.        

Коалиционните партньори се разбрали и да работят активно за откриване на нови работни места. Това щяло да стане най-вече през строителния бизнес, стана ясно от изказването на Симеонов.

. Знаем, че напоследък много хора загубиха работата си, над 100 хил. са излезли на борсата. Държавата ще предприеме съответните мерки за увеличаването на възможността за назначаване на хора на инфраструктурните обекти, магистрали, за ускорено изграждане на АМ "Хемус", за пътя Ботевград- Монтана - Видин, ще се продължи работата по тунела Шипка, до две седмици ще се започне обходът на Бургас, ще продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. По язовирите ще се ускори работата, вече имаме поръчки и приключени проекти по над 200 язовири, но ще продължат да се насочват средства, в сегашния бюджет са предвидени 500 млн. лв. Няма да избегнем два тежки ремонта - при Бели Искър и Огоста. Те са със сериозно компрометирани стени. Ще се продължи работата по изграждането на ВиК обекти, говорихме и за действията по саниране, но сме категорични, че това не трябва да бъде безвъзмездно, а с поне едно 30% участие от етажната собственост, каза още той.

Възстановяване на футболното първенство сме се разбрали да следим как ще бъде в останалите страни с по-развит футбол и ще ги приложим и ние. Ще се насърчава и възстановяването на индивидуалните спортове. В областта на земеделието имаме постигнато споразумение да се инвестира в производството на зеленчукови и овощни продукти, допълни Симеонов.

На журналистически въпрос дали ГЕРБ ще се съгласи с предложеното от ВМРО намаляване на ДДС за ресторантьорските, кетъринг и хотелиерски услуги, Дончев коментира: В управленската програма е записано, че данъци няма да се променя нито нагоре, нито надолу.

Не е записано в програмата, но не беше записано и че ще има коронавирус. Но щом е поставен въпросът трябва да се помисли. Ако експертите са категорични, че това няма да има позитивен резултат, а негативен - добре, но ако се докаже, че ще има изсветляване, защото голяма част от този бизнес е в сива сфера, това ще е много добре, коментира обаче Каракачанов.