За разлика от англичаните не бързат да анулират почивки у нас

Южното Черноморие се надява на повече полски туристи това лято. Това ще се случи при скорошно спиране на войната в Украйна, което ще отпуши туристопотока към нас, казаха туроператори.

"Всичко зависи от ситуацията в Украйна. Война и почивка са две несъвместими неща. При поляците записванията си вървят нормално и за разлика от англичаните засега нямаме анулирани почивки", коментира Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Тази година летището в Бургас открива още три редовни линии до Варшава, Краков и Гданск с нискотарифна компания, които тръгват още от април и ще продължат до края на септември. Ако самолетите се напълнят с летовници до морето ни, Полша отново ще заеме челни позиии по брой пристигнали по въздух туристи.

През миналата година тя зае първо място сред Топ 10 пазарите на аерогарата в Бургас с 26% от общия брой преминали през нея. Откриването на нови линия от Полша до Бургас се разглежда като продължение на тенденцията от предковидната 2019 за преоткриване на родното море от поляците, които бяха сред най-многобройните в соцвремената.

Авиолинията до Полша се открива на 9 април. До Варшава ще се лети 4 пъти седмично, до Гданск и Краков с 2 и 3 съответно, казаха от концесионера "Фрапорт Туин стар".

Директни линии от Бургас се откриват това лято и до Будапеща, Виена, Лондон-Лутън като билетите вече са пуснати в продават.

Дали възходящата тенденция за увеличаване на полетите до Бургас ще продължи, зависи от развоя на войната. Прогнозите бяха изключително оптимистични до 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна. Само за януари на летище Бургас бяха посрещнати 7459 пътници, което бе с 339% повече от същия месец на 2021 г., а увеличението през февруари е с 373%. Според летищният оператор най-големият процент от общия ръст се дължи на пътниците по линията Бургас-Москва, които са били 60% от всички обслужени.