Започнахме преговорите, жп коридорът  „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“ стои като основен приоритет, както за нас, така за Гърция. Важен е за свързаността и на двете морета. Работи се затова усилено. 

Това стана ясно от думите на транспортният министър Георги Гвоздейков по време на парламентарен контрол в парламента.

Отговорът му дойде от въпрос на депутата Златан Златанов от "Възраждане". Той поиска да разбере от ресорния министър дали е създадено дружество за управление на проекта, осигурено ли е финансиране и дали ще бъде завършен до 2028 г. 

Гвоздейков поясни, че преди месец е бил на среща с гръцкия министър на транспорта, където са обсъждали именно този въпрос. 

"Към момента не е организирано дружество, което да започне работа", отговори той. 

Припомни пред депутатите, че имаме предложение от гръцката страна за участие като акционер в концесията на пристанището в Кавала, което ще даде възможност за развитие на повече проекти, свързани както с енергетиката, транспорта, така и с икономиката.

Той ясно заяви, че изграждането на жп коридора от двете страни е важна тема.

"От наша страна сме по-напреднали, от гръцката не са толкова засилени инвестициите към железопътната инфраструктурата", поясни той. 

Каза, че предстоят срещи между България, Румъния и Гърция през следващия месец, където основната тема ще  е за свързаността по оста север-юг.

"Разговорите ще донесат позитиви, ефективност, подобряване на качеството на железопътния транспорт, на икономиката, на свързаността. Това ще даде шанс за ускорено и стимулирано изграждане на съоръжението над река Дунав, и това не би трябвало да е едно", коментира още министърът визирайки моста над реката.