На 7 юли българската митническа администрация чества професионалния си празник. На този ден преди 145 години са създадени първите митници след Освобождението на България.

С Указ №2 на княз Александър I Батенберг на 7 юли 1879 г. са учредени митниците и митарствените пунктове на Княжество България. Този управленски акт се случва веднага след назначаването на първото българско следосвобожденско правителство с Указ №1 от 5 юли.

В митниците работят редица именити българи, сред които са Захари Стоянов, Никола Обретенов и други. През първите си години администрацията преминава през множество трансформации. Последващите промени следват историческите периоди в изграждането на съвременна България.

„През годините българската митническа администрация е преминала през много исторически промени - от първия Закон за митниците до наши дни, когато сме част от Митническия съюз на ЕС. Но мисията на митническата администрация е неизменна и ще остане такава – да защитава интересите на държавата, обществото и икономиката на България и на ЕС. В периоди на трансформации тази мисия е още по-отговорна, защото дейността на приходните администрации е определяща за финансовата стабилност и за просперитета на държавата.

Вярвам във високия професионализъм на българската митническа администрация и съм убеден, че Агенция „Митници" ще се справи с новите цели и предизвикателства. Благодаря на всеки от вас, който с енергия и компетентност изпълнява своите задачи", се казва в поздравлението до служителите от директора на Агенция „Митници" Георги Димов.

7 юли се отбелязва като официален професионален празник на митническия служител в България.
7 юли се отбелязва като официален професионален празник на митническия служител в България.