Британско-китайският Lotus разкрива новата концепция Theory 1. Това е електрически спортен автомобил на бъдещето, но едва ли ще стигне до серийна версия. 

В миналото британският Lotus се славеше предимно с леки спортни автомобили, но в ръцете на китайския Geely вече решително се впуска в чисто електрическата вълна. След SUV и седан, марката разкрива прототип за модерен електрически спортен автомобил, който официално се нарича Lotus Theory 1 и е духовният наследник на модела с вътрешно горене Emira.

Lotus казва, че новият дизайн е вдъхновен от легендарния спортен модел Esprit и показва бъдещето на марката. Голям интерес предизвикват вратите, отварящи се назад и нагоре.

Lotus Theory 1 е направен от въглеродни влакна и тежи под 1600 килограма. Въпъреки голямата и тежка високоволтова батерия с капацитет от 70 kWh, съхраняваща енергия за електрическото задвижване на четирите колела с мощност 1000 конски сили. Автомобилният производител казва, че благодарение на това колата ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 2,5 секунди и развива максимална скорост от 321 км/ч. Максималният обхват е до 400 километра с едно зареждане.