Активността в частния сектор на Великобритания е нараснала с по-бавни темпове през септември, тъй като инфлационният натиск в някои сектори на икономиката отслабва, предаде ДПА, цитирана от БТА

Композитният Индекс на мениджърите по доставките (PMI) на "Ес енд Пи Глоубъл" (S&P Global) отчита 52,9 пункта през септември спрямо 53,8 пункта през август.

Показателят е над очакванията на икономистите, които прогнозираха ниво от 52,2 пункта.

Стойност на индекса под 50 пункта означава, че активността се свива, докато резултат над 50 пункта е сигнал растеж.

Предварителните данни сочат "стабилен икономически растеж, съпроводен от отслабване на инфлационния натиск", отбелязва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в "Ес енд Пи Глоубъл маркет интелиджънс" (S&P Global Market Intelligence).

Цифрите подсказват "меко приземяване" на икономиката на Обединеното кралство, при което има все повече признаци, че борбата с инфлацията е спечелена, без по-високите лихви да са предизвикали спад, допълва той.

Миналата седмица "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) запази основния си лихвен процент на равнище от 5 на сто.

Данните за Индекса на мениджърите по доставките, публикувани днес, сочат, че инфлацията в частния сектор е намаляла до 42-месечно дъно, което се дължи на по-слабото нарастване на цените, прилагани от компаниите в сектора на услугите.

Въпреки това общият темп на инфлация при производствените цени се е повишила от август заради по-високите заплати и транспортни разходи.