Седем капана, в които е вероятно да сте попаднали и трябва да измислите как да се измъкнете

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Да бъдеш изключително умен всъщност може да носи трудности", пише психологът Алис Бойс в "Харвард бизнес ревю".

На вас определено ви носи - въпреки ума, знанията, опита и всичките си останали доказани професионални качества не напредвате в кариерата толкова бързо, колкото ви се иска и колкото смятате, че заслужавате. Все предпочитат някой друг колега за по-висок пост. Някой по-глупав от вас.

Разбира се, първо трябва да помислите дали не ви липсват способности да управлявате хора, които обикновено вървят с шефската длъжност. Много често умните подценяват комуникацията с началниците, с колегите, с партньорите. Високият коефициент на интелигентност може да не включва емоционална и разговорна интелигентност, поради което отношенията им с другите страдат.

"Хората с висока интелигентност много често гледат на всички други умения и възможности като на второстепенни. Те разчитат основно на своя IQ (коефициент на интелигентност), вместо да работят по своята EQ (емоционална интелигентност). Затова не са особено наясно с начина, по който поведението им влияе на околните", предупреждава консултантът по кариерно развитие Лоли Даскал.

"На повечето работни места се нуждаете от нещо повече от чист ум, за да напреднете", обяснява и Алис Бойс.

Но ако не е причината емоционалната ви интелигентност, може би влизате в капаните на ума си, който ви кара да правите неща, саботиращи издигането ви. Вероятно не сте в състояние да се измъкнете от всички, защото те са ви вътрешно присъщи, но е добре да знаете кои са.

Обикновено умните хора имат не само добри когнитивни способности, а са и изключително любознателни. Те придобиват информация, съобразяват и така стигат до правилни решения на сложни проблеми. Желанието за знания и натрупването им помагат да генерират по-оригинални идеи. Славата им на умни всъщност се дължи на съчетаването на когнитивни способности, познания, креативност и иновативност.

Непрекъснатият стремеж към нови знания и умения може да е прекалена ценност за по-горна длъжност във вашата компания. Висшестоящите ви шефове вероятно очакват вие и екипът да вършите работата по-простичко. Затова се оказвате твърде умни за висок пост.

Това не е трагедия, трябва да си потърсите друг пост и/или друга компания.

Ако обаче влизате в т.нар. аналитична парализа, тогава преместване няма да ви помогне, налага се да поработите върху себе си.

Умните хора обичат да отчитат всичко, да предвиждат всякакви сценарии и резервни варианти, за да гарантират успех. И не е изключено да затъват прекалено дълбоко в многото информация и анализи, с което затрудняват способността си да взимат решения. Така се оказват бавни за мениджърска длъжност.

Силата ви безспорно е в стратегическото мислене и безспорно то помага за успех. Но честно отчетете дали ви се случва в работата си да стигате до ефективни, обаче закъснели решения.

Прекомерните размисли могат да се превърнат в нездравословна мания на умниците. Борете срещу склонността си да засядате в аналитична парализа, не си позволявайте стремеж към умствен перфекционизъм, който пречи да си свършите работата навреме, съветват специалистите.

Друга изключително често срещана причина, поради която вероятно се оказвате твърди умни за по-висок пост, е навикът да подлагате всичко на съмнение.
Той ви е вроден. Без критично мислене, без желание да разберете множество гледни точки, да оцените дали са верни и добри, нямаше да сте умни.

Според вас това е отказ да сте повърхностни, но според началниците склонността ви да поставяте под съмнение преобладаващите норми може да ви пречи, защото те искат да си вършите работата по-рутинно.

Освен това критичното мислене винаги е и
предизвикателство към авторитетите, към онези, които са на власт.

Във вашата компания "онези" са началниците ви. Нормално е да не желаят предизвикателства ви. Особено ако проявявате и известна високомерие, понеже съзнавате колко сте умни, колко много знаете и можете.

Така че какво се учудвате, че не ви издигат на по-висок пост. Неслучайно експертите по кариерно развитие препоръчват, ако сте по-умни от шефа си, да се постраете той никога да не го разбере.

Трябва да се научите да овладявате критичното си мислене, да го държите в приемливи за длъжността ви граници и да контролирате колко от него показвате, защото иначе винаги ще сте неподходящи и вместо вас ще избират някой по-глупав. А ако не искате да жертвате отворения си ум, престанете да бъдете наемни работници и започнете свой собствен бизнес.

Само че тук може да се натъкнете на следващия капан. Умните хора са по-малко склонни на риск,
дори на премерен. Те искат да могат всичко да предвидят и да се гарантират срещу всякакви неблагоприятни развития.

Както разбирате, това е изключително трудно. Понякога се налага човек да си каже "Правя каквото трябва, да става каквото ще", да поеме риск и да действа въпреки вероятността от провал.

Умниците обаче по-силно се страхуват от провал отколкото глупаците. Те са свикнали да са победители, за тях допускането на неуспех е пукнатина в бронята им, обида за ума им. Понеже на него се основава самочувствието им, то страда изключително силно. Именно затова може никога да не предприемат никакви рискове.

"Ако голяма част от самочувствието ви се основава на вашия ум, за вас може да бъде много тежко да се окажете в ситуация, която разкрива пукнатини в бронята ви - обяснява Алис Бойс. - Всяка ситуация, която предизвиква чувството, че не сте умни, се преживява като силно заплашителна. Умният човек може дори да се стреми да избегне тези ситуации, което в крайна сметка спъва развитието му."

Спъва ви, защото не сте склонни да правите различни опити и да се проваляте, от което в крайна сметка се учите, ставате по-устойчиви и увеличавате вероятността да успеете.

Умните хора никога не могат да бъдат чисто рискови играчи. Но все пак се старайте да не сте глупаво предпазливи, препоръчват експертите.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Как да се държите и да имате успех с шеф мениджър и как с шеф лидер

По-луксозни от шефа и колегите - лош избор

5 техники за повишаване на продуктивността и успеха в работата

Как не се фукате, а информирате за потенциала си и постигате успех

Техники да понасяте колега комплексар

Ако постигнете невъзможното, шефът ще го добави към задълженията ви

Точно колко безделие в работно време помага на успеха

Топ 10 на неприятните колеги

Трикове умно да искате увеличение на заплатата

Твърдата истина за 9 меки умения, които гарантират успех

Най-важната ви задача за професионален успех - управление на репутацията