Директорът на Агенция „Митници" Георги Димов се срещна с генералния директор на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) Оуз Серкант Акън, съобщиха от митниците.

По време на разговорите двамата подчертали уникалната роля на SELEC в подкрепа на сътрудничеството за противодействието на трансграничната престъпност в региона, както и сериозната активност на българската митническа администрация в работата на центъра.

Агенция „Митници" разглежда данните като изключително важен ресурс, заяви Георги Димов и допълни, че взаимодействието е най-важният механизъм за адаптация към променящата се международна среда.

„SELEC е организация, извървяла дълъг път за 25 години от създаването си и е разпознаваема като партньор в областта на оперативното сътрудничество", подчерта Акън и информира, че мрежата продължава да се разширява с нови оперативни партньори. Това било от полза за целия регион и през следващите години щял да се удвои броят на операциите.

Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) е международна организация, правоприемник на Регионалния център за борба с трансграничната престъпност на Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа.

SELEC обединява усилията на полицейските и митническите служби на държавите от Югоизточна Европа в борбата с трансграничната организирана престъпност, подпомага оперативното сътрудничество като улеснява обмена на информация, координира съвместни разследвания и регионални операции и други.