Cрещу България може да бъде стартирана наказателна процедура и да бъдат спрени парите по ОП “Околна среда”, предупреди Сметната палата. Причината е неизпълнение на дейности по разработване на планове за управление на риска по наводнения. А те са част от т.нар. предварителни условия за усвояване на европарите по оста за превенция от наводнения от новата оперативна програма.

Одиторите са проверили проекта, който е с първоначална стойност около 20 млн. лв. Той обхваща периода 1.1. 2012 г.-30.6.2015 г., през който са управлявали 6-има министри на околната среда и 5-има директори на управляващия орган на ОП “Околна среда”.

Констатирани са забавяния и лоша координация между различните участници в проекта. Това довело и до нуждата от допълнителни пари от националния бюджет - малко над 3 млн. лв. Заради неизпълнение на дейности в края на ноември 2015 г. е намален бюджетът на проекта на около 12,1 млн. лв. Извършените плащания от управляващия орган са 75,68%, а останалите 24,32 на сто ще са за сметка на националния бюджет.

Все още оставали неизпълнени 3 основни дейности по проекта и не е извършена екологична оценка на плановете за управление на риска от наводнения в четирите басейнови дирекции.

Според Сметната палата липсват опит и административен капацитет за изпълнението на такъв сложен и специфичен проект. Това важало и за провеждането на процедурите по Закона за обществените поръчки. Бенефициентите не оценявали и важността на факта, че дейностите по проекта са свързани помежду си. Или всяка басейнова дирекция трябва да извърши определена дейност, като резултатът от нея е задължителна основа за започването на следваща от друга дирекция.

ОП “Околна среда” 2014-2020 г. не е застрашена от спиране заради плановете за управление на риска от наводнения, заявиха във вторник от екоминистерството. Предварителните условия трябвало да бъдат изпълнени до края на 2016 г., а дотогава плановете ще бъдат одобрени от МС. Закъснението по проекта е било в периода 2013-2014 г. при правителството “Орешарски”. След това са взети спешни мерки, казват от ведомството на Ивелина Василева.