Ще ревизират и някои от собствениците

Бум на фирми за обучение на шофьори и сигнали от курсисти, че са се записвали в една автошкола, а след това се озовавали в съвсем различна, са предизвикали данъчните проверки на автошколите, научи “24 часа”.

У нас те са над 4000. Оказало се, че щом достигнат оборот от 49 000 лева, автошколите бързо регистрирали нова фирма, на която прехвърляли курсистите си, автомобилите си и цялото си имущество. Така те избягвали вписването си в регистрите по ДДС, което е задължително, след като оборотът прехвърли 50 000 лв.

След справки в търговски регистри и в много държавни и общински институции инспекторите от НАП установили, че много често собствениците са едни и същи.

Имуществото и адресът на регистрация на много от

“новите” школи

съвпадат 100%

с подали молби

за заличаване

Затова била разпоредена мащабна проверка, която стартира миналата седмица.

Екипи на НАП, МВР и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” започнаха масирана акция. Само при инспекцията на първите четири автошколи екипите са установили укрити приходи в особено големи размери - седемцифрени суми. Неофициално се твърди, че само една от тях спестила 1 млн. лв.

За да разкриват укрити обороти, данъчните са използвали работеща методика, която се прилага в много браншове.

При всяка от автошколите те отчитат броя курсисти, които са се явили на шофьорски изпит, подготвени от нея. Изчисляват минималната средна цена за един курсист. Тези данни са сравнени с информацията, подадена от касовите апарати и финансовите отчети на фирмите.

Така се получава минимален

доход, който

школата да

отчете

и върху него да бъдат платени данъци. Оказало се обаче, че освен несъбрано ДДС автошколи имали и други данъчни нарушения.

Последните промени в ДДС, които вече са в сила, дават право на данъчните при установяването на такива случаи да си събират дължимото от този, който е прехвърлил активите си на новата компания, обясниха от НАП.

Разпореждания за това вече са издадени и

започва

издирване на

първоначалните

собственици

на закритите компании, които са се “клонирали” в нови, твърдят запознати.

Процедурата може да се окаже по-дълга, защото някои предприемчиви собственици са

мигрирали от

една община

в друга,

надявайки се така да заличат следите си.

Анализ на риска в НАП показал още, че близо 40% от курсовете за шофьори отново са се върнали в сивия сектор, след като нарушенията бяха спаднали след масираните проверки от 2010 г. Затова признават и от бранша (Виж вдясно).

Сегашните проверки обаче установили, че има рецидиви и от нарушенията, установени при предишните масирани ревизии на автошколите от 2010-2012 г.

Много от тях продължават да

не осчетоводяват

реално

получените суми

от курсисти

Само една от проверките например показала, че на 60% от курсистите, вписани в регистъра на преминалите обучение, не са били издадени фактури за заплатените суми. Така въпросната школа за 2 години укрила 150 000 лв., като пред НАП декларирала по 49 000 лв.

Екипите ще проверяват и сигнали за шофьорски курсове, които били

обявявани на

промоционални

цени от 350 лв.

Вместо задължителните по закон 31 часа, които ще получат като обучение срещу примерно 500 лева, те шофирали най-много 10 часа.

Така школата спестявала пари, а младите шофьори получавали книжки, без да имат достатъчно умения. От бранша смятат, че това правят нелоялни колеги, основно по-малки фирми, които бързо искат да натрупат капитали за сметка на обучението.

Приходната агенция ще провери и дали фискалните апарати отчитат реалните обороти. Целта е едновременно да се проследи дали се отчитат реалните обороти на съответния обект и дали не се манипулира фискалното устройство с цел “изчистване” на част от отчетените приходи.

Разпоредени са ревизии на автошколите и на техните собственици. Това означава, че ще бъдат проверени техните приходи, разходи и платени данъци за 5 години назад. Последните поправки на Данъчно - осигурителния и процесуален кодекс дават право на данъчните да търсят отговорност и от бивши, и от настоящи собственици.

Браншът: Малки и нелоялни правят нарушенията

Нарушенията са извършени от недобросъвестните компании в бранша, твърди председателят на Съюза на преподавателите по автомо-мото подготовка Йонко Иванов.

“Не може да има курс за 190 лв., 250 или 300 лв. Не може да има вътрешен изпит по теория за 60 лв. за 7 минути даде пример Иванов. Той поясни, че има фирми, които карат курсистите да шофират по 7 и по 10 км за един час, за да пестят.

Според Иванов цената на моточас е 35 лв., т.е. общо 1085 лв. за целия курс с 31 моточаса. В ценообразуването му влизат 40 позиции. И печалбата е 10 лв., но в нея влизали и заплатите на преподавателя по теория, на ръководителя на учебния център и т.н.

Той настоява да се определи минимална данъчна основа, тоест - минимален праг колко да струва курса и дори да е обявен за 200 лв., данъчните да облагат от минималната сума нагоре.

Иванов обвини и финансовото министерство и НАП, че ревизиите през годините са се правили без установени правила.

От НАП обаче бяха категорични, че цената на курса няма общо с данъчните правила, които са съвсем ясни и трябва да се спазват.

При ревизии гледат доходи и разходи за 5 години назад

Правата на данъчните инспектори и на ревизираните са регламентирани подробно в Данъчно- осигурителния и процесуален кодекс. Инспекторите ще направят съпоставка между доходите и разходите за 5 години назад.

Според закона данъчните инспектори имат право:

Да влизат в офисите на проверяваните от тях лица.

Да описват имущество и вещи.

Да изземват оригинални документи.

Да изискват заверени копия от документи и заверени разпечатки от технически носители.

Да изискват декларирането на банкови сметки в България и чужбина.

Да изискват писмени обяснения за придобито имущество, вещи, авоари, пътувания в чужбина.

Да изискват информация от доставчици на комунални и други услуги.

Да изискват информация от държавни служби, работодатели, обслужващи банки.

При отказ да бъдат допуснати, инспекторите могат да искат помощ от полицията.

Ревизираните трябва да изискват:

Да не се уронва достойнството и честта им.

Данъчните да се легитимират преди да започнат ревизията.

Да бъдат запознати с правата си и последиците от отказ да сътрудничат.

Информацията, която данъчните получават и да не се разгласява без тяхно изрично съгласие.

Да искат безплатни справки за информацията, която данъчните са събрали към всеки един момент.

Да изразяват становище по констатациите в хода на ревизията.

Да обжалват констатациите на вече приключила проверка или ревизия.

Да получат обезщетение за незаконни действия или бездействия на данъчните, ако са претърпели щети от тях.