Британският премиер Борис Джонсън ще предупреди Брюксел, че Великобритания няма да направи отстъпки в търговските преговори с ЕС, предаде ТАСС, като се позова на британски медии.

Утре Джонсън ще произнесе реч пред лидери на бизнеса, чуждестранни посланици и ръководители на аналитични центрове. Пред тях, както се очаква, Джонсън ще каже, че Лондон няма да допусне "съгласуване с общите правила и норми на ЕС, юрисдикция на европейските съдилища и отстъпки", предава БТА.

Великобритания ще се стреми към сключване на споразумение за свободна търговия подобно на това между ЕС и Канада. То позволява да се осъществява практически пълна безмитна търговия, но въвежда редица митнически проверки на стоките и не обхваща важни за Великобритания пазари на услуги. Ако до подобен род споразумение не се стигне, то Лондон е готов и да търгува при по-малко изгодни за себе си условия.

"Има два възможни резултата от преговорите - споразумение за свободна търговия подобно на канадското или по-малко сложна договореност, като тази с Австралия. Ние сме готови да се стремим към сключването на което и да е от двете", казва източник от канцеларията на премиера.

"Ние сме напълно независими и нашият подход към споразумението за свободна търговия няма да зависи от нашите предишни задължения. Ние също така няма да се съгласим на задължения, които ЕС преди това не е искал от други страни при сключването с тях на споразумения за свободна търговия", казва източникът, цитиран от телевизия "Скай нюз".