Ако повече време хабите за справяне с чувства отколкото за справяне със задачи, търсете си друго място

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Спонтанно предложихте на Петрова какво да направи, за да улесни и своята си, и общата ви работа. Тя се обиди и ви говори с половин уста само ако е крайно наложително.

На другото съседно бюро Иванов страда - шефът пропусна да го спомене, като изреждаше кои от екипа имат най-големи заслуги за завършената с успех задача. Сега той е сърдит на всички и говори сопнато с всички.

В почивката Георгиева злорадства и злослови за Иванов. С което ви ядосва, понеже много мразите клюки.

И за капак следобед започва целокупно вайкане от целия екип как ще се справите с нов спешен проект, внезапно измислен и спуснат от шефа.

Това си е ежедневие - работите в силно драматична среда.

"Ако цялото ви психическо пространство е погълнато от усилия за постигане на спокойствие и разбирателство, нещо не е наред. В службата ви има много излишна драма. Под излишна имам предвид, че тя не е причинена от реални спешни случаи, нито е резултат от здравословни конфликти, които в крайна сметка водят до по-добри резултати. А този тип драма може да отнеме огромно количество време, да ви направи по-малко ефективни на работа и да ви
струва напрежение даже в извънработно време,
понеже стресът ви принуждава да мислите за ситуацията отново и отново", казва Елизабет Грейс Саундърс, треньор по управление на времето.

Драмата в екипа е заразителна. Трудно е да не се поддавате, макар да не сте от хората, които са крайно чувствителни и склонни да хиперболизират отношения, случки, проблеми. Околната среда - т.е. колегите, с които работите, ви увличат. Неусетно започвате да съобразявате поведението си с тяхното.

Според Елизабет Грейс Саундърс можете да разберете, че се сблъсквате с излишен и нездравословен драматизъм на работното място поне по пет признака.

Например по това, че непрекъснато внимавате какво казвате и изпитвате колебание дали някой няма да се засегне.

Предложили сте на Петрова идея, а тя я е възприела като набъркване в нейните отговорности и подценяване. Макар че не е казала "Кой/коя си ти, че да ми даваш акъл", достатъчно се е нацупила, за да внимавате следващия път със спонтаността си.

"Нормално е да обмислите внимателно дискусиите по важни теми. Но вероятно на работно ви място има доста излишна драма, ако се страхувате да повдигнете дори незначителни теми, като например създаването на график за правенето на кафе всяка сутрин. В силно драматична среда дори и най-малките предложения могат да предизвикат обида и да доведат до размяна на думи, продължаваща часове. В здравословната среда може да повдигате въпроси, които не носят сериозни последствия, без да се страхувате от силна ответна реакция", посочва Саундърс.

Втори признак е, че спорите с колегите си наум, преди разговорът да е започнал

Вместо да мислите точно каква нова стратегия за продажби ще предложите на следващата среща на екипа, предварително преминавате през цял дебат напред-назад в главата си. Предполагате, че колегите ви ще я отхвърлят и се готвите да се защитавате по метода "Ако те кажат това, тогава аз ще кажа следното". Имате проблем с излишна драма в офиса, понеже не мислите по същество за евентуални слаби места във вашата стратегия, а за реакцията на колегите си, за тяхна съпротива и евентуални заяждания дори.

"В здравословна среда можете да говорите за вашите идеи, без да се притеснявате и да се готвите да се защитите от атаки преди, по време или след разговора", е диагнозата на специалистката.

Изключително разпространен знак за излишна драма е, че обсъжданията продължават след края на общите срещи

Продължават обаче не като конструктивно развитие на онова, което е казано на официалното съвещание на екипа, пред шефа и всички колеги. Продължават с приказки, които не сте можели да кажете или не сте искали да чуят всички. Да речем, колежката Димитрова си доизяснява аргументите за мнението, понеже началникът я е прекъснал. Или Георгиева коментира какви глупости е говорил Иванов. Или по двойки и тройки си шепнете, че това, дето уж вкупом го решихте, въобще няма да се получи успешно и се ядосвате.

Лошо е, че губите време и чувства за продължаване на дискусия, която е трябвало да приключи още преди взимането на решение.

Още по-лошо е, че очевидно мениджърът ви не успява така да ръководи нещата, че всеки да може и да иска да каже важното на общите срещи. По този начин се стига вероятно до неуспех, а със сигурност - до липса на сплотеност в екипа.

Което пък обикновено води и до клюки кой на кого какво за кого каза. Винаги когато атмосферата е такава, че нещата не се казват официално, неофициално шетат какви ли не приказки, преувеличения, лъжи, клевети, интриги, доноси и т.н. При това драматизмът се засилва и самовъзпроизвежда.

За да намерите и измерите петия признак, Елизабет Грейс Саундърс съветва известно време да си мислите всеки ден какво ви се случва на работа. "Ако всеки ден дори за най-малкото нещо трябва да управлявате емоциите си повече отколкото проектите, по които работите, то драмата ви идва в повече", категорична е тя.

Не е нормално - през по-голямата част от времето трябва да можете да се съсредоточите върху изпълнението на задачи. Това е полезно и за фирмата, в която работите, и за вашия собствен успех, и вашето професионално развитие.

"Ако преживявате ненужна драма по време на работа, огромно количество от времето ви се хаби непродуктивно. Започнете да забелязвате кой и какво създава излишната драма. Помислете дали можете да допринесете за по-здравословна работна среда", препоръчва експертката.

По-вероятно е да не можете, защото с това трябва да се справи шефът, който отговаря за атмосферата в екипа, а и в голяма степен я създава с управленския си стил и с човешките си качества.

Тогава е ясно какво да направите - трябва да напуснете драмата.

------ Дали не си я създавате сами

Излишната драма на работното място не се създава от един колега. Нужни са няколко. Във ваша власт е обаче да се опитате да се опазите.

Мразите клюки и някак се измъквате, за да не слушате, но не губете време и в ненужни обсъждания на казаното или неказаното на съвещанието. Дори всички останали от екипа да обичат да мърморят и да се вайкат, нищо не печелите от присъединяването си. Само губите време и нерви.

Ако драмата не ви привлича, често е възможно да се разграничите от нея, когато идва от колеги. Какво обаче можете да направите, ако идва от вашия шеф?

Мениджър, пристрастен към драмата, се отразява негативно на работния ви ден и траекторията на цялата ви кариера, предупреждава психологът Скот Лайънс.

Според него такива шефове най-често проявяват фалшиво чувство за неотложност във всичко, което прави екипът, и прибягват до микромениджмънт, т.е. бъркат се с нареждания и контролират без нужда работата на служителите. Така създават напрежение, което изпива енергията ви и може да се отрази на здравето ви. "В крайна сметка всичко се свежда до това дали ще дадете приоритет на заплащането или на вашето здраве и ще останете или ще напуснете", казва Лайънс.

Щом поради някакви причини не можете да напуснете, се предпазвайте. "Вместо да бъдете засмукани от енергията на началника, върнете се към собственото си чувство за сила и време. Разберете, че такъв шеф иска да ви въвлече в собствената си драма, защото това го кара да се чувства силен. Създайте граница: "Ще направя това, което се иска от мен, но няма да се присъединя, наливайки масло в огъня". Настройте енергията си и я отделете от неговата, вие не драматизирайте", съветва Скот Лайънс.

Естествено, от само себе си се разбира, че не бива не само да се поддавате на драми отвън - от шефа и от колеги, но не бива и сами да си ги създавате. Не влагайте прекалено много чувства, не преживявайте излишно, каквото и да се случва. Това е работа - съществена част, но все пак само част от целия ви живот. Освен нея имате още много.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Елегантно напускане винаги е по-далновидно от шумно затръшване на вратата

Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

12 знака, че сте обречени на успех

Твърде умни за висок пост? Често се случва

Как да се държите и да имате успех с шеф мениджър и как с шеф лидер

По-луксозни от шефа и колегите - лош избор

5 техники за повишаване на продуктивността и успеха в работата

Как не се фукате, а информирате за потенциала си и постигате успех

Техники да понасяте колега комплексар

Ако постигнете невъзможното, шефът ще го добави към задълженията ви

Точно колко безделие в работно време помага на успеха