От общо 2,5 млн. туристи у нас това лято - от 1 май до 8 август 2021 г., 65% са били български граждани, показват данни от хотелите, събирани от туристическото министерство чрез единната информационна система ЕСТИ.

Подобна цифра публикува във вторник и НСИ - 67% от отседналите само през юни гости на хотелите у нас са били български граждани.

Обикновено съотношението между чужденци и българи в активните летни месеци е точно обратното - повечето летовници са от чужбина.

Общият брой на туристите това лято е около два пъти по-голям отколкото беше миналото, но около 3 пъти по-малък отколкото през лятото на 2019 г.

Приблизително 750 хиляди са чуждестранните туристи това лято, като най-голямата група са румънците - 288 хиляди почиващи, което прави около 8% от всички. Следва Полша със 74,7 хиляди гости и Украйна с 58,3 хиляди. Немските туристи, които в предните години бяха най-многобройната група чужденци, летуващи в България, тази година са едва 43 800 души. Чехите също са доста по-малко от обичайното - 44 хиляди души.  

Руснаците това лято също са необичайно малко - едва 7360 човека. Дори французите, летуващи в България, са повече от тях - 9923 човека.

Освен това от статистиката личи, че българските граждани, отседнали в хотели, са направили средно по 2 нощувки, докато малкото чужденци - по 4, като повечето от тях - над 72%, са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Оттук идват и почти равните приходи от нощувките - чуждите граждани са оставили в български хотели през юни, от когато са последните данни 41 млн. лв., докато българските - 40 млн. лв. Общите приходи на хотелите от нощувки през този месец са били 82,5 млн. лв. За сравнение през юни 2020 г. те бяха едва 23,1 млн. лв.

Това лято за поредна година много от хотелите не отвориха, защото до последния момент не се знаеше какви ще са условията за пътуване, а и имаше масово отказване на чартърни полети от чужбина. В хотелите, които отвориха, средната заетост е била 23,4%. Тя е малко по-висока в хотелите категория 4 или 5 звезди - 27,8%, но обикновено по това време на годината достига 40%. В местата за настаняване от най-ниска категория средната зетост е била 16,1%.