Има 43 свободни работни места в структурата на НСИ и това възпрепятства работата на института, като причината за липса на желаещи да работят в института са ниските брутни заплати. Това каза пред журналисти Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

Осигуряването на човешки и финансови ресурси в НСИ се оказа кухо обещание, допълни Григорова. Още по-проблемно е текучеството в тези структури, добави тя. По думите ѝ от януари до октомври тази година текучеството в структурите в северозападното бюро на НСИ е 31 процента. Най-високата брутна минимална работна заплата в НСИ е 1147 лв. и тя се получава от работещите в централното управление на института. Младши експерт в НСИ получава брутна заплата 803 лв., а има и брутни заплати в размер на 730 лв., посочи още Григорова. Последното увеличение на възнагражденията – през 2020 г., е било приложено само за хора, работещи с респонденти, добави Григорова. През второто тримесечие на тази година средната брутна заплата в НСИ е с 23 на сто по-ниска в сравнение с тези в централната администрация. От 122 държавни институции НСИ е на 98 място по размер на трудовите възнаграждения, посочи още Ваня Григорова.

Всички очакваме от НСИ коректни данни, които да се ползват за предстоящи политики – данни за инфлация, минимална работна заплата, пазар на труда, условия на живот, бизнес тенденции, каза Кремена Атанасова, председател на Синдикат на административните служители „Подкрепа“. Данните от НСИ са от ключово значение за политиките на държавата, добави тя. По думите ѝ заплатите на работещите в НС трябва да станат двойни.

От "Подкрепа" настояха за най-малко 20 на сто повишение на заплатите, считано от 1 октомври, на работещите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с най-малко 30 на сто - на работещите в домовете за резидентна грижа за деца, както и за повишаване на заплатите на работещите в общинските администрации.

Навсякъде в администрацията се подготвят протести, а след обявеното вчера решение, че няма да бъде внесен бюджет, има вълна от хора, искащи да стачкуват, посочи Кремена Атанасова. По думите ѝ не е нормално да има увеличение на заплатите с 3-5 на сто при 19 на сто отчетена инфлация в страната.

Всички в Народното събрание трябва да разберат, че носят отговорността за функционирането на държавата, която работи с държавни институции и държавна администрация. С 1/12 от стария бюджет при инфлация почти 20 процента не може да се работи, допълниха от конфедерацията.

В синдиката ще направят анализи и сравнения с останалите европейски държави, за да покажат къде колко държавни служители работят, съобщи БТА.

На 11 ноември в София се предвижда протестно шествие с искане за повишаване на минималната работна заплата, каза още Ваня Григорова.