СТИВ Турция спечели тазгодишната награда на Българската търговско-промишлена палата

Основните задачи на икономическите съветници, командировани в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/, продължават да бъдат насочени към активно подпомагане дейността на българските компании за разширяване на позициите им на международните пазари, за навлизане на нови пазари, за популяризирането на България като атрактивна инвестиционна и туристическа дестинация. Тези задачи трябва да бъдат изпълнявани в тясно взаимодействие с представителите на българските делови среди и отчитайки приоритетите и нуждите на бизнеса.

Това заяви министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, по време на церемония по връчване на годишните награди на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ на СТИВ към Министерството на икономиката и индустрията, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Николов подчерта, че за изграждане на добър имидж на страната ни във външноикономически план, е необходимо активното сътрудничество между компетентните институции и бизнеса. Той посочи, че съвместната работа на СТИВ с бизнес организации като БТПП улеснява навлизането на България в иновационните и високотехнологични пазари и вериги за доставки. Д-р Николов допълни, че тези награди са признание не само за успешната работа на служителите в СТИВ, но показва важността и ролята на дейността на представителите на министерството в чужбина.

Министър Николов отличи победителя в класацията за най-добри резултати за 2023 г. Бронзова статуетка „ХЕРМЕС" и грамота получи СТИВ на България в Турция, за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни и принос за увеличаване на българския износ в чужбина, на чуждите инвестиции и на туристите в България, както и за постигане целите и задачите на БТПП, МИИ и българския бизнес.

Второ място получи СТИВ Полша, на трето място беше отличен СТИВ Япония, като наградите връчи зам.-министър Павлов.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов връчи насърчителни дипломи на СТИВ Египет, СТИВ Саудитска Арабия и СТИВ Франция. Годишната церемония по награждаване на икономическите съветници, която се провежда за 14-ти път, се организира съвместно от БТПП и МИИ. Тазгодишното награждаване бе проведено виртуално.