Търговските представители на България зад граница да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукта, сред които брашно, олио, ориз, боб, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца и месо, разпореди министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Причината за събирането на данните е все по-големият брой сигнали, че едни и същи продукти се продават на завишени цени в българската търговска мрежа. Целта е от една страна потребителите да имат пълна информация, а от друга – да се ограничат нелоялни практики и начисляване на свръхпечалби от страна на търговците, посочват от икономическото министерство. От там уточняват, че информацията от данните ще бъде актуализирана ежеседмично, като с нея се очаква да бъде подпомогнат процесът по анализиране на формирането на цената на продукта от производителя до крайния потребител.

Търговските ни представители ще следят цените в големите хранителни вериги в седем европейски държави - Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни. Данните ще се обработват и съпоставят с цените в търговските обекти в България, като цялата информация ще бъде публична.

БТА напомня, че в средата на февруари Комисията за защита на потребителите (КЗП), Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите започнаха засилени проверки в търговската мрежа в цялата страна с фокус върху нелоялните търговски практики в търговските обекти, които могат да бъдат предпоставка за необосновано завишаване на цените на стоките. При установяване на нарушения, КЗП ще санкционира търговците с глоби до 50 000 лв. в зависимост от характера на нарушенията.