Сериозно поскъпване на газа се очаква през ноември. Това става ясно от откритото заседание за цената му през предпоследния месец на годината, което се проведе в КЕВР. От "Булгаргаз" заявяват, че цената все пак ще бъде с 15% под индекса на нидерландската борса TTF за ноември. 

„Ценообразуващият индекс TTF се повиши като към момента е около 92 лв. /за мегаватчас“, а сделките, на които се сключват договори за доставки за ноември са около 100 лева", каза Веселин Синабов,шеф на дирекция „Търговия с природен газ“ на "Булгаргаз".

Ако за база се вземат 92 лв., то поскъпването ще е към 29%, тъй като през октомври цената е 60,41 лв. за мегаватчас, изчисли "24 часа". Ако тези 15% по-ниска цена от котировките на европейските борси се смятат спрямо 100 лв. за мегаватчас,  то увеличението е към 40 на сто. 

Да припомним, че първоначално "Булгаргаз" внесе в КЕВР заявление за цена от 67,27 лв. за мегаватчас (увеличение с 11.36% спрямо цена за октомври -  60,41 лв./мвтч). 

Промяната се дължи от една страна на по-ниските количества LNG, осигурени от единия от доставчиците на дружеството, от скокът на индекса TTF (месец напред) и увеличеното потребление през настъпващия есенно-зимен сезон, каза Синабов.

Той поясни, че постъпилият през октомври втечнен природен газ (LNG) в терминал в Турция е бил в долната граница на предвидените количества за доставка и е трябвало да бъдат заменени с количества от друг или други доставчици, е първата причина за по-голямото увеличение на цената.

„Следя дневния индекс и той днес е 51 евро/мвтч. В рамките на по-малко от два месеца – от 1 септември до днешна дата, 26 октомври, цената на дневна база на TTF, а тя а свързана с месец напред, се повиши с около 45% - беше около 30 евро към 1 септември, днес е 51 евро. Това е втория фактор, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Третата причина, която посочи председателят на КЕВР, е повишеното потребление в  есенно-зимния период, както и продължаващите външни конфликти -  инвазията на Русия в Украйна, и възникващия тежък конфликт в Близкия изток.

„За наша радост все пак ние имаме един доставчик, който не е свързан с цената на TTF – това са доставките, които идват от Азербайджан. Тяхната роля за съжаление ще намалее през тези месеци, поради увеличаване на количествата, които България ще доставя от други доставчици.

Казвам всичко това, защото българските потребители, както бизнес и битови, трябва да бъдат предизвестени, че по всяка вероятност повишението на цената на природния газ за месец ноември ще бъде в проценти по-висока от  заявената на 11 октомври от „Булгаргаз“, поясни председателят на КЕВР.

Количествата природен газ от Азербайджан продължават  да поддържат цената на природния газ за българските битови и бизнес потребители съществено по-ниска, отколкото цената в другите европейски страни, където доставките се извършват единствено към индекса TTF. Ние имаме възможност чрез азерския газ да намалим този невероятно голям скок, който се получи на индекса TTF от почти 50%, заяви Иванов. При увеличаване на потреблението обаче, делът на азербайджанския газ в микса намалява.

Ето какво има в микса за ноември:

Включено е цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 35,64 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за ноември три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за ноември - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

„Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за ноември. Те ще отчетат котировките на международните газови пазари към 31 октомври т.г. включително. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия