Индия, където се намират над 90 на сто от компаниите, занимаващи се с обработка на диаманти, и "Де Биърс" (De Beers), най-голямата фирма от сектора, искат Г-7 да внесе яснота и гъвкавост относно наложената забрана за внос на руски диаманти, предаде Ройтерс.

Страните от Г-7 обявиха вчера, че въвеждат от 1 януари забрана за пряк внос на руски диаманти, съпътстван от постепенна забрана и на непрекия до 1 март. Русия е най-големият световен производител на скъпоценните камъни с около 30 на сто от глобалния обем.

Въвеждането на забраната обаче зависи в огромна степен от Индия, която би желала да минимизира проблемите и загубите за хиляди малки фирми, за които работят милиони хора, посочва Ройтерс.

"Не сме доволни от обявените срокове за въвеждане на ограниченията", казва Випул Шах, председател на Съвета за износ на скъпоценни камъни (GJEPC), водещ индийски търговски орган. "Смятаме, че трябва да има повече гъвкавост, като се вземе предвид многообразието на сектора у нас".

Планът на Г-7 отвори дискусия в сектора, който се опасява, че забраната може да наруши веригите на доставки. Само в Индия износът на полирани диаманти за периода април-октомври е спаднал с 29 на сто до 10 милиарда долара.

"Г-7 твърди, че ситуацията е в развитие, но виждаме рамка с ясен график", посочва анализаторът Пол Жимниски и допълва, че "ако индийските компании искат да продължат да работят със страните от Г-7, трябва да изпълнят задълженията си".

Г-7 планира да въведе до септември 2024 г. проверка на диамантите на базата на проследимост, но засега не е ясно как ще бъде проверявана страната на произхода и къде ще се извършват проверките.

Белгия настоява това да се прави в Антверпен, най-големият диамантен център на света, но в сектора контрират, че това би породило проблеми по веригите на доставки и допълнителни разходи, а и би затруднило достъпа на африканските производители до пазарите на Г-7. пише БТА.

"Засега не е ясно какво точно ще си иска на всеки етап от процеса, поради което ние искаме разяснения, за да можем да оценим въздействието на мерките", се посочва в прессъобщение на "Де Биърс", която е подразделение на "Англо Американ" (Anglo American).

Руският държавен производител на диаманти "Алроса" отказа коментар.