За първи път от 2009 г. насам Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език", която се пренася от насекоми, безвредна е за хората, но може да бъде фатална за овце и други животни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Норвежкият ветеринарен институт каза, че вирусът, причиняващ "син език" серотип 3 или BTV-3, е открит за първи път при добитък в Южна Норвегия на 6 септември.

Институтът посочи още, че случаите са последвали огнища на болестта в няколко европейски страни. Наскоро бяха съобщени случаи и в Швеция, Дания, Германия, Нидерландия и Франция. Болестта се разпространява от мушици и кърлежи, които обикновено се срещат при по-топло време.

В Швеция тази седмица беше съобщено за случаи по западното крайбрежие на страната, а по-рано този месец няколко случая в Дания накараха зоологическите градини и животинските паркове да ваксинират превантивно животни, за да се опитат да ограничат разпространението. Първият случай в Дания е регистриран в началото на август във ферма с овце и крави близо до германската граница.

Симптомите при животните включват висока температура, язви в устата и подуване на лицето и езика, както и син цвят на езика, известен като цианоза, произтичащ от липса на кислород. Овцете, говедата и козите също могат да имат затруднения в дишането.

Заразените животни дават по-малко мляко, въпреки че то е безопасно за консумация от човека, коментираха властите.