Най-много пари са отишли в Добрич, Пазарджик и Свиленград

27 общини са взели малко над 191 млн. лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за проекти, които са включени в бюджета като приоритетни за финансиране.

Именно средствата за общините бяха една от спорните теми, разгорещили през последните дни партиите от (не)коалицията. В края на миналата седмица от ГЕРБ се притесниха, че няма да има достатъчно средства, защото МРРБ разполага само с 400 млн. за въпросните проекти. А те са 1625 и общата им стойност е над 4 млрд. лв.

В отговор регионалният министър в оставка Андрей Цеков заяви, че в бюджета има 9,99 млрд. лв. за капиталови инвестиции, в т.ч. и за проекти за общините, а тяхното изпълнение е за срок от 3 години. Цеков уточни, че проект не се финансира изцяло авансово, каквато е била практиката в последните 20 г., а чрез авансови и междинни плащания. А отпуснатите към момента 400 млн. били напълно достатъчни за първоначалните плащания.

Подписването на договорите с общините започна в средата на миналия месец. От отчет на сайта на МРРБ става ясно, че към 11 март има сключени такива с 27 общини. (Кои са те и колко пари са получили - виж графиката).

Повечето суми са в диапазона от 3 до 7 млн. лева, но има три града със значително повече пари. Най-много са отишли в Добрич - над 40 млн. лв., следват Пазарджик и Свиленград съответно с 22 млн. и 19 млн. Разгледани от гледна точка на партийната принадлежност на кметовете, се оказва, че в разпределянето на средствата няма изразено оцветяване. Погледнато дори чисто формално, като бройка най-много пари са дадени там, където кметът е от ГЕРБ - 7 общини. След това са такива, където местните избори в края на миналата година бяха спечелени от БСП или ДПС, а на четвърто място са кметовете от ПП-ДБ. Сред общините, получили финансиране, има и такива с независими кметове, или издигнати от местни коалиции.

Принципът, по който се отпускат средствата, най-ясно бе обяснен от кмета на Белоградчик - имаш ли разрешение за строеж и поискаш ли пари от държавата, ще ти дадат. Ако нямаш готовност, няма да получиш финансиране.

Повечето от проектите се оказват за ремонт на улици в самите населени места или между общинския център и околни села, ВиК инфраструктура, спортни площадки, физкултурни салони в училища.