Обновените централи ще продължат да бъдат сигурен източник на зелена енергия за десетилетия напред

През последната година и половина НЕК успя да завърши проекти за рехабилитация на 4 ключови енергийни мощности, включително трите централи от най-голямата хидроенергийна каскада в България - “Белмекен - Сестримо - Момина клисура”.

Модернизациите са част от проекта за рехабилитация на съоръжения от хидроенергийната система, съфинансиран с безвъзмездни средства от администрирания от ЕБВР “Международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ Козлодуй” (KIDSF) и собствени средства на компанията.

Фондът се финансира от Европейската комисия и следните донори: Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство.

Една от рехабилитираните централи бе ВЕЦ “Въча 1”, която през юли 2023 г. отбеляза 90 години от въвеждане в експлоатация. Тя е една от най-старите централи в състава на НЕК. Въпреки забележителния юбилей

централата продължава да работи с част от

оригиналното си оборудване

и има важна роля при производството на възобновяема електроенергия и балансиране на системата. “Въча 1” е деривационна водноелектрическа централа с инсталирана мощност 14,5 мегавата и е част от най-долното стъпало на хидроенергийната каскада “Доспат - Въча” заедно с язовир “Кричим”, ВЕЦ “Кричим” и ВЕЦ “Въча 2”. Средното годишно производство на електроенергия от централата за последните 6 г. е 27 гигаватчаса. Рехабилитацията на ВЕЦ “Въча 1” струва 5 млн. евро.

Успешната рехабилитация на централата е от ключово значение за нейната работа и за оползотворяване на водите от каскадата “Доспат - Въча”. Съоръженията и системите, които бяха подменени, са от въвеждането на ВЕЦ “Въча 1” в експлоатация през 1933 и 1953 г. Новото съвременно оборудване гарантира по-надеждно и по-ефективно управление на централата. ВЕЦ “Момина клисура” е втората успешно рехабилитирана централа – цялостната ѝ модернизация съвпадна с 50-годишния ѝ юбилей през 2023 г. Централата е третото стъпало на най-голямата хидроенергийна каскада в България – “Белмекен - Сестримо - Момина клисура” и се захранва от води, преработени от ВЕЦ “Сестримо”. Те достигат до нея по открит канал с дължина 4,3 км, в който се зауства и водохващане на Крива река и който достига до горния изравнител на централата - язовир със стоманобетонова стена и полезен обем 200 хиляди куб. м.

От него до централата водата преминава по напорен тръбопровод с дължина 1236 м. Преработените води отиват в малък долен изравнител, след което се отвеждат по дълга 75 км безнапорна деривация до язовир “Пясъчник” и се използват за напояване.

Общата инсталирана мощност във ВЕЦ “Момина клисура” е 120 мегавата, а средногодишното ѝ производство – 136 гигаватчаса. Общата стойност на инвестицията за модернизацията на централата е 5,6 млн. евро.

2024 година започна изключително успешно за Националната електрическа компания със завършването на рехабилитацията на една от най-важните централи в състава на НЕК – ПАВЕЦ “Белмекен”. Централата, която отбеляза 50-годишен юбилей, е разположена в Рила планина под язовир “Белмекен” и е първото стъпало от каскадата “Белмекен - Сестримо - Момина клисура”. Водите от ПАВЕЦ “Белмекен” постъпват в разположения непосредствено до централата дневен изравнител “Станкови бараки”. По тунел и подземен напорен тръбопровод с обща дължина 5 км водата от язовир “Станкови бараки” достига до ВЕЦ “Сестримо”, а след това до ВЕЦ “Момина клисура”.

В ПАВЕЦ “Белмекен” има 5 хидроагрегата с обща инсталирана мощност от 375 мегавата в генераторен и 104 мегавата в помпен режим. Освен с голямата си инсталирана мощност

централата е много важна за успешното 

балансиране на електроенергийната система

с възможността за участие и регулиране на системата както с генераторни мощности, така и с помпени. Средното годишно производство на електроенергия от централата е 294 гигаватчаса. Произведената електрическа енергия от ПАВЕЦ “Белмекен” от въвеждането ѝ в експлоатация досега е 14 700 794 184 киловатчаса. За своите 50 години централата е работила общо внушителните 175  040 часа.

Инвестицията в модернизацията на ПАВЕЦ “Белмекен” е в размер на близо 10 млн. евро и включва изцяло обновено турбинно оборудване, нови задвижвания за сферични шибъри и напълно обновени системи за управление.

В края на май т.г. НЕК отбеляза и успешното реализиране на рехабилитацията на второто стъпало от каскадата – ВЕЦ “Сестримо”. С това завърши модернизацията на най-голямата хидроенергийна каскада в България, която е изцяло в разполагаемост със своите 735 мегавата в генераторен и 104 мегавата в помпен режим за производство на възобновяема енергия.

Инсталираната мощност на каскадата е сравнима

с един блок на атомната ни централа

Последната рехабилитирана централа - ВЕЦ “Сестримо”, е третата най-голяма мощност в състава на НЕК с инсталирана мощност в генераторен режим 240 мегавата. Свързана е с язовир “Станкови бараки” чрез напорна деривация с дължина 4,9 км и среден пад 534 метра. През миналата 2023 г. централата също навърши достолепните 50 години от въвеждането в експлоатация.

Обхватът на рехабилитацията на ВЕЦ “Сестримо” включва проектиране, производство, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на турбинно оборудване, системи за управление и мониторинг на цялата централа и нови операторски станции. Модернизацията ще допринесе за намаляване на разходите за поддръжка, за повишаване на експлоатационната надеждност и за по-ефективното използване на наличния хидропотенциал.

Стойността на рехабилитацията е 4,4 млн. евро, а на цялата каскада - приблизително 20 млн. евро. Успешната рехабилитация е от изключително значение за стабилността и надеждността на българската електроенергийна система. Модернизацията на съоръженията на най-големия производител на възобновяема енергия у нас гарантира безаварийна работа на централите, които ще продължат да бъдат надежден източник на зелена енергия за десетилетия напред.

ПАВЕЦ “Белмекен” е с 5 хидроагрегата с мощност от 375 мегавата за производство на ток и 104 мегавата в помпен режим.

Язовир “Въча” и ПАВЕЦ “Орфей”
Язовир “Въча” и ПАВЕЦ “Орфей”