Нов американски сателит, който се очаква да бъде изстрелян тази нощ от щата Флорда, САЩ, ще може да предвижда явления от типа на слънчевите изригвания, които могат да повлияят на електрическите мрежи и комуникациите на Земята, предаде АФП.

Сателитът е с тегло почти три тона и е с размер на малък училищен автобус. Той ще позволи и наблюдение на урагани и пожари.

Изстрелването с ракета "Фалкон Хеви" на "Спейс Екс" е насрочено за 21:16 ч. по Гринуич (0:16 българско време в сряда) от стартовата площадка в Кейп Канаверал. Очаква се метеорологичните условия да са подходящи за излитане. Това ще бъде второто изстрелване на "Фалкон Хеви", съобщи БТА. 

Сателитът носи името GOES-U и е последният от серията четири устройства, разработени в сътрудничество между НАСА и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Сателитите са средство за защита на САЩ и на един милиард души, които живеят и работят в Северна и Южна Америка, каза по време на пресконференция представителката на NOAA Пам Съливан.

Сателитът GOES-U е първият, който разполага с коронограф, така че да блокира слънчевия диск и да може да наблюдава слънчевата корона.

В началото на май геомагнитна буря от максималното ниво 5 достигна Земята за първи път от две десетилетия, предизвиквайки полярни сияния почти в целия свят.

Засега наблюденията на Слънцето идват с осем часа закъснение. Те се осъществяват от сателит, изстрелян през 1995 г., който трябва да престане да функционира в следващите две години. Новият сателит ще отвори нова глава в космическите наблюдения, коментират от NOAA.

Сателитът GOES-U ще бъде позициониран в геостационарна орбита, на височина от около 35 хил. км от Земята, и ще започне да функционира след серия тестове в следващите няколко месеца.