Администрацията на президент Джо Байдън планира да обяви през август нови правила, по силата на които ще може да ограничава и спира износа на оборудване за производство на чипове в Китай, съобщават два запознати източника, цитирани от Ройтерс.

Но износът от ключови страни като Япония, Южна Корея и Нидерландия няма да бъде ограничаван, което ще намали ефекта на забраната, съобщава БТА. Така компании като нидерландската А Ес Ем Ел (ASML) и японската "Токио електрон" (Tokyo Electron) няма да бъдат засегнати от новите ограничения.

Според един от източниците новите правила ще забранят на няколко китайски компании, развиващи най-новите технологии в сектора на полупродниците, да получават доставки от много страни, като например Израел, Тайван, Сингапур и Малайзия.

Конкретните китайски заводи засега не се посочват. Говорител на американското министерство на търговията, което контролира износа, отказа коментар по темата.

По силата на действащи от средата на XX век правила в САЩ, ако някой продукт е произведен в чужбина с американска технология, американското правителство има правото да забрани продажбите му. Правилото се ползва от няколко години, за да ограничи достъпа на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) до чипове, произведени в чужбина въз основа на американска технология.