Според бизнеса забавянето на компенсациите за скъпия ток през 2021-2022 г. е допринесло за тогавашното отпушване на инфлацията.

От четвъртък фонд “Сигурност на електроенергийната система” ще започне изплащането на компенсациите за бизнеса и другите стопански потребители за скъпия ток. Механизмът предвижда небитовите потребители да получават 100% от разликата между прага от 180 лв. за мегаватчас и цената на тока на борсата. Мярката е в сила от 1 юли до края на 2024 г. Това съобщи в Министерския съвет министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Общо сумата, която ще изплати фондът за компенсации, е 541 млн. лв., каза още той.

Добрата новина е, че

е получена

нотификация

от Брюксел

за тези компенсации. Становището на Европейската комисия е, че мярката е аналогична с тази от 2021 г. и други години, допустима е и е нужна на пазара.

Програмата беше подадена в Еврокомисията на 9 август, но становището се бавеше. Брюксел я одобри, след като парламентът реши в нея да бъдат включени преносните и разпределителните дружества. Изменението на програмата стана на заседание на правителството в сряда и то е, че към бизнеса и другите небитови потребители, които ще получават компенсации за високите цени на тока,

са прибавени и

ЕСО, и ЕРП-тата

Това стана след решение на парламента, което задължи правителството да актуализира програмата с включването на тези компании. С прибавянето на операторите към имащите право на компенсация се постига равнопоставеност на всички и това е мотив за одобрението от ЕК.

След реакциите на работодателските организации срещу бавенето на компенсациите на 3 септември беше свикано извънредо заседание на енергийната комисия в парламента. На него работодателите заявиха, че подобно забавяне през 2022-2023 г. е подействало като нещо, което е изпуснало тогава инфлацията от контрол.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, дори призова за предварително плащане преди одобрението от Брюксел, тъй като фактурите за ток за юли вече са получени, а скоро ще дойдат и тези за август.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев настоя още на следващия ден - в сряда, правителството да актуализира програмата за компенсации. Това стана на 18 септември.

След одобрението на Брюксел и актуализацията на програмата в сряда министър Малинов заяви, че високите цени на тока на едро

не са местен,

а регионален

проблем

- засягат Гърция, България, Румъния, достигайки до Унгария. Т

ой е провел среща с колегите си от Гърция и Румъния, за да се настоява за общ защитен механизъм за бизнеса в трите държави от скъпия ток, което се отразява зле на конкурентоспособността. Компенсациите са само първата мярка, смята той.

От фонд “Сигурност на електроенергийната система” заявиха, че имат готовност да плащат на бизнеса. Първоначалните разчети показваха, че компенсациите ще бъдат 245 млн. лв., по-късно станаха 495 млн., а в сряда министърът съобщи сумата 541 млн. лева.

Парите идват изцяло от енергийния сектор и бюджетът не се включва в компенсациите, каза още Малинов.

Средствата се осигуряват от набраните във фонда целеви вноски от производители на електроенергия.

l Брюксел

одобри

компенсациите

l По-високите

цени на

електроенергията

засягат още

Гърция,

Румъния

и Унгария