Tesla представи своето дългоочаквано роботикси на събитие в САЩ. Колата, официално наречена Cybercab, черпи дизайнерско вдъхновение от Cybertruck и за разлика от много други прототипи на роботиксита, представени през последните няколко години, Tesla ще бъде достъпна за закупуване и от частни лица на цена от под 30 000 долара.

Електромобилът е оборудван с най-новите системи за автономно шофиране на Tesla и приблизително 20 бройки бяха показани на премиерата, предлагайки на присъстващите разходки без шофьор. Ексцентричният шеф на автомобилния производител Илон Мъск твърди, че производството ще започне към края на 2026 г.

Tesla Robovan. Снимка: Tesla
Tesla Robovan. Снимка: Tesla

Както се очаква от всеки нов модел на Tesla, интериорът е изключително минималистичен, предлагащ места за двама и включващ голям централен екран за информация и развлечения, сякаш взет направо от Model 3 или Model Y.

Колелата имат солидни аеро капаци, които ще помагат за увеличаване на обхвата на роботаксито, докато отзад се намира солидна светлинна лента. Тъй като колата е проектирана да бъде напълно автономна, няма нужда от странични огледала или заден прозорец.

Tesla не предостави подробности за задвижването на Cybercab и не каза колко километра ще може да измине с едно зареждане.

Илон Мъск представи изненадващ втори модел при пускането на Cybercab, кръстен с простичкото Robovan. Това е изцяло електрически, напълно автономен голям футуристичен бус, който може да побере комфортно до 20 пътника или да се използва за превоз на стоки.

Най-радикалната част от Robovan е външният дизайн. Изглежда като футуристична капсула от научно-фантастичен филм, има големи стъклени странични панели и светодиоди отпред и отзад.