Надка Кротева е легендарна в Разложкия край със своята къща за гости, знаят я и в Италия с нейното уникално месо

Какво е нафпавок? С тази дума от района на Разлог е назовано мехурче, пълно с най-доброто от прасето - рибица, бут, плешка. Месото се кълца, прибавя се горски кимион. Прави се през декември, зрее три месеца на тавана, а след това се консервира в пепел.

Единственият човек, който все още го прави и съхранява традицията в Разложко, е легендарната баба Дешка от Горно Драглище, чиято къща за гости е на улица “Първа”. Това

не е тайна семейна рецепта,

а традиционен продукт на региона, но тъй като гледането на прасе вече е скъпо, хората се отказвали. Надка Кротева обаче държи традицията жива.

Тя стана известна покрай риалити формата “Фермата”, в който учеше фермерите да приготвят разложки ястия.

Преди 18 години поканили баба Дешка на световно изложение за храни в Италия. Занесла точно нафпавок. Събрала овациите на всички, които го опитали, медиите писали възторжено за това чудно българско месо, пратили и телевизионен екип да снима как се приготвя. Оттогава другото име на нафпавока е “българското прошуто”, ама по-вкусно от италианското.

Трудно е да се каже кой е основният бизнес на Надка Кротева и нейната фирма “Дешка” ЕООД. В къщата си тя посреща гости и им се посвещава. Приготвя им уникална храна, а за да стигне тя до трапезата, продуктите трябва да се произведат.

Аз джиджи-биджи на масата си не слагам, казва тя.

Баба Дешка получи наградата на “24 часа” в конкурса “Големите малки” в категорията “Устойчиво развитие” от Боян Славчев, зам.- директор на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка.

Вие прославяте страната с уникалния продукт, който произвеждате. Прославяте и бита, и традициите в Разложкия край сред младите, това прави вашия бизнес много, много голям. Ние в Пощенска банка разработваме продукти и услуги за малкия бизнес, затова всички победители ще получат от нас подарък - продукт “Динамика старт”, каза Славчев.

Мислех, че съм малка, но “24 часа” ми доказа, че съм голяма. Разтреперих се, облекла съм се с народна носия, защото съм пазителка. Ние сме миналото - спрели сме там някъде в 80-те.

Може да съм стара, но съм с нов прочит

Обичам си селския живот, но съм горда селянка. Господ праща при мен точните хора, каза развълнуваната Надка Кротева, прочута като баба Дешка.