47 фирми са създали производствени бази и логистични центрове в Лясковец за последните 4 години. Офомят се нови две индустриални зони край града, съобщи кметът Ивелина Гецова.

"На територията на община Лясковец инвестиционният интерес е много динамичен. Непрекъснато фирми заявяват желания да осъществяват дейности и да строят бази. Ние сме в един непрекъснат процес на коментари, на срещи, на обсъждания на предложения с инвеститори от различни сфери на икономическия живот. Налице са и резултатите", уточни Гецова. Инвеститорският интерес е предимно от леката и хранително-вкусовата промишленост. Скоро ще бъде открит и новият военен завод с инвеститор фирма "Армако".

Според нея причините общината да бъде предпочетена са няколко. Първо, пазарът на земята все още е атрактивен за потенциалните инвеститори. Второ, възможността средният и дребен бизнес да кандидатстват по програмите за развитие на селските райони, тъй като част от мерките по тази програма дава възможност за субсидиране на различни икономически направления. "И не на последно място го отдавам на административния капацитет, който общинска администрация е развила, защото при нас обслужването на представителите на бизнеса е изведено на първо място. Създали сме условия за бързо административно обслужване, бюрокрацията е сведена до минимум, затова инвеститорите избират Лясковец, където да развиват своя бизнес", обясни кметът.

Освен досегашната индустриална зона, известна като база Честово, се оформят още два промишлени района край околовръстното шосе на Лясковец и в продължение на града по посока Честово - с.Козаревец.

Разкриването на нови производства отваря и нови работни места. На преден план излиза и проблемът с осигуряването на работна ръка, което в последните една-две години е характерно за съседните Велико Търново и Горна Оряховица. И в момента има 200 свободни работни места в общината във всички сфери на икономиката. А новият военен завод се очаква да разкрие между 70 и 100 работни места, като за тях ще се търсят висококвалифицирани работници и специалисти, обясни Ивелина Гецова.