Изпратени са заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни, съобщиха от министерството на земеделието.
Документите са подадени от сдружение „Български традиционни млечни продукти“. По време на националната процедура по обработка на заявленията, комисия към Министерство на земеделието, храните и горите е прегледала всички приложени документи. Проведени са и редица работни срещи с представители на сдружението за отразяване на бележките и прецизиране на текстовете.
Предстои Европейската комисия да стартира процедура по проучване на документацията. Тя следва да не продължи повече от шест месеца, а когато този срок се надхвърли, Комисията писмено посочва причините за това. Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат, както държавите-членки на ЕС, така и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.
Към момента България има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
„Странджански манов мед“ бе първият български продукт със Защитено наименование за произход. Kа европейско ниво са регистрирани и 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.