“КонтурГлобал” им дава възможност да са в родината си, но в същото време да работят по проекти в 22 страни

Ива Дончева - Нойс и Лора Григорова са две от 87-те дами, които работят в “КонтурГлобал Марица-изток 3” - компанията - собственик на втората по големина въглищна мощност в страната. Тя осигурява 12% от годишното производство на електроенергия в България.

Въпреки че енергетиката все още се смята за предимно мъжко поле, в “КонтурГлобал Марица-изток 3” ценят високо качествата и уменията и на дамите и им предоставят възможност за професионална реализация. В момента

16 позиции, управляващи ключови процеси

в компанията, се заемат от жени

Те са ангажирани не само в мениджмънта и административните дейности, но и в експлоатацията, техническата поддръжка и логистика на електроцентралата.

Общото между Ива Дончева - Нойс и Лора Григорова освен компанията, в която работят, е, че са получили основата на образованието си у нас, след това са учили и работили в чужбина, върнали са се в България и са намерили за себе си, е не чак “златното сечение” (златната, или божествената пропорция), но баланс между кариера, семейство, среда.

И двете казват, че 

повечето им приятели са учили в чужбина, работили

са известно време там и са избрали също да

правят кариера у нас

Не генерализират, че това е процес, но казват, че поне в тяхното близко обкръжение е така.

Ива Дончева - Нойс е мениджър “Комуникации и корпоративна социална отговорност” на “КонтурГлобал Марица-изток 3”. Завършва СУ “Св. Климент Охридски” и започва работа като бранд мениджър в издателство. През 2014 г. решава да продължи образованието си в Лондон, приета е в четвъртия по рейтинг университет в света. Случило се така, че не успяла да започне да учи, но почти 4 години останала да работи в Лондон, където среща съпруга си: Когато се роди дъщеря ни, решихме да дойдем да живеем в България. Според нас тя е една страхотна държава за отглеждане на деца, за изграждане на семейства, за професионално развитие. Осигурява добра среда - природа, хора, храна, живот.

След майчинството Ива започва работа в “КонтурГлобал” като асистент на главния оперативен директор на компанията. Личен асистент означава да си запознат с всички проекти в 19 държави, от негово име да следиш изпълнението им, сроковете. Работата е интересна, налага се бързо да развиеш познания и умения в много сфери, описва тя първата си позиция.

По време на пандемията от COVID-19 Ива преценила, че е дошъл подходящият момент да запише магистратура. Избира Единбургския университет, където учи “Mеждународно развитие”. В основата си това е създаване на проекти за общности, пояснява тя. След магистратурата ѝ предложили работа в британския комуникационен регулатор Ofcom, в програмата за медийна грамотност, където отговаряла за връзките с мрежа от над 300 партньори. В Ofcom Ива натрупва опит и в пилотен проект, насочен към нуждите на уязвими групи.

Тъй като съпругът и дъщеричката ми бяха с мен, на всички много ни липсваше България, затова решихме, да, това е един чудесен опит, който можем да вземем и да донесем със себе си у нас, казва тя.

Върнали се през лятото на 2022 г. Отново ѝ предложили работа в “КонтурГлобал”, този път в ролята на мениджър “Комуникации и корпоративна социална отговорност”. Позицията е свързана с много предизвикателства, тъй като компанията е сред най-големите благодетели в региона на Гълъбово - градът, в близост до който се намира нейната електроцентрала. За последните близо 12 години, “КонтурГлобал Марица Изток 3” е инвестирала над 10 млн. лева в проекти в полза на местните общности – подобряване на градската среда, повишаване на възможностите за получаване на образование за децата в региона, подобряване на медицинските грижи, изграждане на съоръжения и насърчаване на спортните активности.

Лора Григорова е вече шеста година в “КонтурГлобал”. Тя работи в централата в София, като се занимава с моделиране. Лора Григорова отговаря за  корпоративния модел на компанията, 
прави анализи за 20-30 години напред.

Лора Григорова отговаря за корпоративния модел на компанията, прави анализи за 20-30 години напред.

Отговаря за корпоративния

модел на компанията,

в който има прогнози за финансовите резултати на всичките ѝ активи за следващите 20-30 години.

На тяхна база се правят анализи, които помагат на висшия мениджмънт да взема решения за стратегическото развитие на компанията. Работата на Лора е изключително отговорна, защото ContourGlobal е международна енергийна компания, която управлява 138 конвенционални и иновативни енергийни централи в 20 държави на 4 континента.

Лора заминава в чужбина на 19 години, след като завършва Американския колеж в София. Учи международен бизнес, финанси и икономика в Манчестър. Магистратурата ѝ е от един от най-големите университети за бизнес и финанси в Париж. След това се завръща в Лондон като инвестиционен банкер  в голяма банка, където работи близо 3 години.

Тогава се съсредоточавах основно върху кариерата си. Работата беше натоварена, по 14-15 часа на ден, плюс понякога уикендите. Дойде ми в повече и реших да си взема 6 месеца отпуск, разказва тя.

В София се отдала на спорт, четене, разходки, пътуване по планините.

Не планирала да остане в България, а да си изчисти главата и да реши какво да прави по-нататък. Тогава един приятел, който имал агенция за подбор на персонал, ѝ предложил да огледа какви възможности има за нея на местния пазар. Лора била забравила за случката, когато той се обадил да ѝ каже за открита позиция в “КонтурГлобал Марица Изток 3”: Поразгледах, почетох и си казах, че това звучи интересно, харесва ми. Дойдох на интервю и реших да остана.

Между тези кариерни вълнения се

случва да се открият с мъжа, който е до нея

Той прави магистратура в същия университет, в който и аз, бяхме във връзка от разстояние 2-3 години и по време на пандемията той се прибра в София, довършваше магистратурата си дистанционно. Тогава забременях и решихме да останем тук.

А дали двете са щастливи в родината си?

Щастието е момент: да постигнеш нещо на работа, детето да ти каже, че те обича, или любимият ти отбор да спечели, в останалата част от всекидневието трябва да се чувстваш добре със себе си там, където си, откровена е Лора: Работата ми е интересна, тъй като човек първо научава много за активите на компанията, било то газ, въглища, вятър, слънце, вода, след това за глобалната стратегия - къде сме сега, къде искаме да бъдем след 5 години, след 10 години и как ще стигнем там,  с какви дейности.

Ива пък се концентрира върху проектите на компанията в социалната сфера. В момента е ангажирана с разработване на нова, мащабна програма за корпоративна социална отговорност на “КонтурГлобал Марица Изток 3” за региона.

Двете млади жени са в “КонтурГлобал”, защото компанията им дава възможност да са в България и в същото време да работят по проекти в 22 страни, имат възможност да пътуват, да работят с хора във всички краища на света и от различни националности.

Лора и Ива харесват работното си място, защото компанията предоставя свобода и много възможности за професионално и личностно развитие. Можеш да си говориш с всеки, без значение от нивото в йерархията и да изкажеш мнение, както и да се включваш в проекти, които не са точно за позицията, на която си.

Тази година “КонтурГлобал Марица Изток 3” ще отбележи 12 години присъствие в България. Компанията е сред най-големите инвеститори в енергийния сектор на страната, като до момента е вложила 1,5 млрд. лева. Управляваната от нея електроцентрала е сред малкото въглищни мощности в страната, които отговарят на строгите изисквания на ЕС по отношение на екологията и може да продължи да работи, като гарантира енергийната сигурност и независимост на страната.

\\24daily.mgb.bg\mcprod\DAILY\24\SRIADA\Inter\7-2.AS