Бюджетната комисия не удължи срока за номинациите и реши само парламентарни групи, а не и отделни депутати да предлагат имена


Кои са кандидатите да оглавят БНБ и Сметната палата трябва да стане ясно седмица, след като в парламентарната зала бъдат приети правилата да двата избора. Това реши бюджетната комисия, която определи този срок.
Въпросът дали номинациите да се правят само седем дни, или 14 работни дни след като бъдат одобрени, породи едночасов спор в комисията. Другият спорен казус се оказа правото да издигат кандидати- дали само парламентарни групи, или и отделни народни представители, както бе до момента.
След разгорещени дебати, комисията не удължи времето за подбор на кандидатури, каквото предлагаше Венеция Ангова от ДБ, но прие другата и идея и така лиши отделни депутати да правят предложения.
За по-дългия срок настояваха депутатите от ПП и ДБ, което предизвика подозрението на колегите им, че не са стигнали до общи кандидатури, или до взаимно приемливо „разпределение“ на постовете.
Според Румен Гечев от БСП , който бе склонен да подкрепи по-дългия срок за номинации, късият срок е странен, и даде примери с други държави, в които за поста на централен банкер поне 1 месец се приемат документи. Гечев добави още, че това е позиция, която би трябвало да е обсъдена предварително от управляващите, докато обратното би било странно и за обществото.
Венко Сабрутев от ПП/ДБ пък заяви, че ГЕРБ нарушава за предварително обсъждане на кандидатите за регулатори. Той припомни, че такава договореност е записана в съвместната декларация на Николай Денков и Мария Габриел. Според Теменужка Петкова от ГЕРБ обаче Сметната палата не била регулатор и това не било задължително.
След като Красимир Вълчев от ГЕРБ припомни двете неуспешни процедури за избор на управител на БНБ, както и споровете около докторската дисертация на депутата от ПП Андрей Гюров поради това, че дипломата му е била легализирана за един час, а е написана през 2005 г., комисията записа изискване за предварителна легализация на такива документи. Депутатите добавиха и текст автобиографиите да бъдат подписани от титулярите, а документите за стаж да бъдат издавани от съответните институции, а не да се попълват свободно от кандидатите, както се пише визитка. Гечев допълни, че дори да се знае кой какво е работил и къде, е нужно да се напишат съответните срокове и точната позиция, която е заемал.
Мандатите и на управителя на БНБ, и на председателя на Сметната палата са изтекли отдавна. Този на сегашния управител на централната банка Димитър Радев през юли 2021 г. Също с изтекли мандати са и двама от подуправителите на банката, което означава, че се налага избор и на техни заместници.
Мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков бе изтекъл през март 2022 г. Казусът с него обаче е малко по-сложен, тъй като той бе освободен от поста по предложение на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" в предишния парламент. За изпълняващ длъжността председател беше определена заместничката на Цветков Горица Грънчарова-Кожарева, на която обаче мандатът също е изтекъл.

Днес Конституционният съд обяви, че освобождаването на Цветков от поста противоречи на основния закон, което означава че той се връща на поста си до избирането на нов. Подозрението на депутата от ДПС Йордан Цонев, че Цветков ще бъде номинация на ПП/ДБ бе опровергано от Мартин Димитров, който уточни, че законът за Сметната палата не дава право на втори мандат.

Цветан Цветков Снимка: Архив
Цветан Цветков Снимка: Архив