А по българските ивици заимстват гръцкия модел с чадър и шезлонг срещу консумация от бийч бара 

Тренд е пътуване за ден до Бяло море от Благоевград и Кърджали - "туристите с бохчите" 

Българите, тръгнали на море в Гърция това лято, установиха нещо неприятно - прочутите безплатни плажове, в които не плащаш нищо за чадър и шезлонг, ако си поръчаш едно фрапе, вече не съществуват или силно са намалели.

В края на миналогодишния сезон гърците се вдигнаха на протести, наричани “Движението на хавлиите”, и настояха за повече свободни места за плажуване, незаети от чадърите на плажните заведения.

През март протестите им се увенчаха с успех и Гърция прие нови правила за разполагане на шезлонги по пясъка.

50-70% от плажните ивици трябва да са без никакви съоръжения,

за да се предотврати пренаселеността и превземането на плажната зона от барове.

В защитените зони този процент скача до 85%, а в зоните от “Натура” така или иначе всякакви съоръжения бяха напълно забранени. Въведе се и минимално отстояние от 4 метра на първа линия с чадъри от бреговата линия.

Увеличен бе и климатичният данък за туристите, който от 0,50 евро стана 1,50 евро на ден за отсядане в хотел с 1 или 2 звезди. За по-висококатегорийните хотели таксата стигна до 10 евро на нощувка.

Тъй че и в Гърция е вече като у нас - плаща се за ползването на чадър, два шезлонга и масичка с пепелник, като консумацията обикновено е отделно.

Така на първа линия сянката е 20-30 евро. На някои от плажовете стига и до 50 евро, но все пак става дума за пространство, в което спокойно могат да се настанят поне 4-5 души. На втора и следващите линии се плащат около 10 евро.

Отделно от това едно гръцко кафе или еспресо е 3,50 - 5 евро, фрапето е 6 евро, като към тях получавате и бутилка вода.

По бийч баровете, каквито все още има, цените са различни, но средно кенче кола, фанта или друго безалкохолно е 4-5 евро, клуб сандвич - 8-10 евро, гирос - 6 евро, тост и хот-дог - около 5 евро. Фрешовете вървят по около 6 евро, по толкова е и наливната бира.

Коктейлите са 8 - 10 евро. Бутилка минерална вода от 500 мл върви от 50 цента до 1,50 евро, а литър и половина е 3 евро. Пиците са от 12 до 16 евро. С други думи, цените са като в България, но умножени по две.

Но не е само това – първите летовници установиха, че и цените по заведенията са

поне с двайсетина процента по-високи

от миналогодишните.

В заведенията за хранене в Северна Гърция

гръцката мусака е 8-10 евро,

гръцката салата също толкова. Порция октопод е поне около 15 евро, а до 20 евро може да стигне 500 грама ципура. Спагетите са 8-10 евро за порция. Свинският котлет с пържени картофки е около 12 евро.

Вярно – храната е доста вкусна, порциите са големи и обикновено като комплимент клиентите получават безплатна вода, хляб или топка сладолед.

Всичко това, а и скъпите хотели направиха това лято още по-популярни еднодневните екскурзии за плаж на Бяло море. Например в Благоевград, Гоце Делчев и Дупница всяка събота и неделя, а през юли и август – през цялата седмица, сутрин около 6 часа потеглят десетки автобуси.

Обратното пътуване е в 17-18 часа, а цената е от 25 до 30 лв.

Туроператорите, които организират “Един ден плаж на Бяло море”, си имат редовни клиенти и често при предварително записване за три посещения дават четвъртото безплатно. От еднодневните плажове се възползват

хора, които не могат да си позволят по-дълъг отпуск,

или пък пенсионери, за които също е трудно да си позволят дълга почивка.

Всъщност част от практикуващите “еднодневно море” не харчат и стотинка в южната ни съседка, защото носят хладилни чанти, пълни с храни и напитки. Затова някои ги наричат подигравателно “туристите с бохчите”. Но така избягват напускане на шезлонга за обяд и наново плащане за сянката, когато се върнат обратно след час-два.

Еднодневното море е вече доста популярно и сред жителите на Кърджали и района. Те обикновено предпочитат пътуване до гръцките плажове във вторник, сряда и четвъртък, когато

трафикът през ГКПП Маказа е значително по-слаб

Особено популярни сред кърджалийци са плажовете около Мароня, които обаче са каменисти. Пясъчни са в района около  Фанари.

Има плажове, които са изцяло окупирани от кърджалийци. Такива са Ароги и Меси. Плажовете около Миродато са другата популярна, макар и по-далечна дестинация. Гръцкото курортно градче Керамоти, което беше хит сред кърджалийци преди години, вече не е сред предпочитаните места. Причината е, че курортът се пренасели от туристи от Пловдивско, Пазарджишко и Старозагорско, а на плажната ивица, дълга над 10 километра, рядко може да се намери спокойно място.

С нови цени посрещат в Гърция - с до 20% кафето и водата по-скъпи

С до 20% по-скъпи ще са бутилираната вода и кафето в Гърция от 1 юли. Предстои скок в цените и на редица други стоки. По родното море също има доста плажни заведения и някои от тях предлагат наемане на чадър и шезлонг само срещу консумация. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”

По родното море също има доста плажни заведения и някои от тях предлагат наемане на чадър и шезлонг само срещу консумация. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Очаква се кофеиновата напитка в заведенията да се вдигне заради увеличението на ДДС от 13 на 24%. По италиански модел обаче цените на несервираните напитки и безалкохолни няма да се увеличават - ако се вземат за вкъщи, тяхното ДДС се запазва на 13%.  В резултат на промените от 1 юли сервираното кафе ще поскъпне с поне 20-30 цента - от 3,50 на 3,80 евро.

Малката бутилка вода вече ще струва 60 цента вместо досегашните 50 цента. Това е увеличение с 20%. Освен това ще има поскъпване на бирата, соковете и безалкохолните напитки.

20-процентното поскъпване при водата се получава заради въвеждането на нов данък за пластмасови, стъклени и алуминиеви опаковки. При алуминия данъкът се налага на опаковки до 1 литър, при стъклените бутилки - до 1,3 литра, а при пластмасови опаковки - до 3 литра. Течностите до 0,5 литра в тези опаковки ще се повишат с 10 стотинки, а над 0,5 литра - с 15 стотинки. Това означава, че 1,5 литра мляко ще струва 1,64 евро вместо 1,49 евро, безалкохолна напитка ще струва 1,10 евро вместо 1 евро, бутилка бира ще струва 1,76 евро вместо 1,66 евро, а малката бутилка вода ще струва 60 цента вместо 50 цента.

Министерството на икономиката и финансите очаква спестяване от 43 милиона евро годишно от възстановяването на увеличения ДДС върху сервираното кафе, какао и чай, като това частично компенсира фискалните разходи от удължаването на намаления ДДС върху доставка и отнемане, което се оценява на 65 милиона евро годишно.

Тези промени ще доведат до значително увеличение на разходите за потребителите в страната.

В ресторантите у нас по-евтино, но порция калкан е 50 лв.

Цената на чадъра и шезлонга на повечето места по Българското Черноморие не се е променила в сравнение с миналата година. Малко са местата, където чадър и шезлонг

струват по левче повече на ден

Някои плажове дори вече са възприели гръцкия модел – разполагат на плажа бийч бар и в него чадър и шезлонг могат да се ползват безплатно срещу консумация. Така се работи в определен участък на Северния плаж в Бургас и на някои места в Созопол. Кафето струва от 2 до 5 лева.

На градския плаж във Варна тази година цените са с по левче нагоре за чадър и шезлонг - по 6 лв. Двойно по-скъпи са в Златни пясъци - 12 лв. Тази цена концесионерът смята за ниска и иска да я вдигне поне до 15 лв., но договорът му с МРРБ не му позволява.

Поне засега цените на нощувките по морето не са се повишили, но хотелиери не изключват да ги вдигнат с до 10% през юли и август. Това обаче се отнася за туристите last minute, а не за предварителните резервации, когато пакетите се продаваха с отстъпки и на миналогодишните цени.

В един 3-звезден хотел нощувката излиза около 70-80 лв.,

при четири звезди скача на 120 лв., като цените варират според курорта и местоположението. За 5 звезди сумата е от 160 лв. нагоре.

Масово 7 нощувки със закуска в по-непретенциозните хотели излизат около 550 лв., със закуска и вечеря цената се вдига на 650 лв. В хотелите ол инклузив една седмица излиза 800 лв. в Приморско например. В Слънчев бряг цената скача на 1100 лв., а с ултра ол инклузив стига 1400 лв. за 5-звезден хотел.

Понякога логиката отсъства при ценообразуването, тъй като по-евтини нощувки могат да се намерят в 5-звездните хотели за разлика от 3-звездните, но определяща в тези случаи е локацията.

Иначе най-скъп в ресторантските менюта е калканът - не се учудвайте на цена около и над 50 лв. порцията.

Бутилка вино е от 50 до 250 лв., малък аперитив излиза межу 6 до 10 лв. Порция морски дарове - скариди, калмари, рапани или миди, струва средно по 20 лв. в крайморските капанчета.

Салатите стартират от 13-14 лв. и минават 20 лв. в зависимост от това какво има в тях и колко близо до морето ви ги сервират. Рибената чорба е 7-10 лв., мидите с черупки - 15-17 лв.

Сред най-често поръчваните риби е скумрията, която излиза на сметка и ако е приготвена добре, си струва да платите 7-8 лв. с гарнитура.

За по-екзотичните риби като барбун, зарган и лихнус трябва да се бръкнете от 15-25 лв. за порция.

Всички тези цени са или равни на тези в съответстващите им заведения в Северна Гърция, или по-ниски. Но все пак остава уговорката да внимавате къде влизате – има и прекалено скъпарски ресторанти, от които после често хората пускат във фейсбук сметки, които са ги впечатлили.

Например в Бургас най-ниската цена на шкембе чорбата е на плажа в Бургас, там излиза 5 лв. на капанчетата, толкова е и рибената чорба. В по-реномираните заведения цената им обаче скача двойно. Около 5-6 лв. например върви масово тараторът, ще се изненадате обаче, ако ви го предложат и за 15 лв. в скъпарски ресторант срещу яхтеното пристанище в Созопол. Затова туроператорите препоръчват, преди да влезете в заведение, да се огледате за категорията му, а не после да се вайкате, че сте платили по-скъпо.