Първата магистрала в света се намира в Италия и днес е известна като A8 или Autostrada dei Laghi. На 21 септември 1924 г. е открит от краля на Италия - Виторио Емануеле III, и от инженера, който го е проектирал - Пиеро Пуричели. 100- годишнинато бе отпразнувана с шествие от исторически и ретро коли.

По времето, когато по-голямата част от населението е пътувало с каруци, велосипеди или влакове, някои магистрали вече са съществували в Ню Йорк (Long Island Motor Parkway) и Берлин (Automobil Verkehrs und Übungs-Straße), но те са били проектирани и построени само за автомобилни състезания и частен трафик.

"Модерната" концепция за магистрала, т.е. път, запазен само за автомобили, се е родила на пътя Милано-Варезе. Именно тя получава сертификата за първата платена магистрала в света.

Днес в Италия се движат над 50 милиона превозни средства, през 1924 г. те са били малко под 85 хиляди (около 57 хиляди коли, 25 хиляди камиона и около 2500 автобуса). Магистралата Милано-Варезе е създадена с една лента във всяка посокас широчина варираща от 11 до 14 метра и настилка от бетонни плочи с дебелина от 18 до 20 см. Маршрутът е почти изцяло прав, с няколко завоя с радиус не по-малък от 400 метра и с наклони в рамките на 3%.

Работата струва 90 милиона лири по онова време (съответства на същата цифра днес в евро) и за да я извършат, над 4000 работници са работили дори през нощта, премествайки 2 милиона кубически метра пръст. До 1946 г. събирачите на пътни такси са имали задължението да носят фирмената униформа и да отдават военен поздрав, когато всяко превозно средство преминава.